Oficialul japonez numărul doi afirmă că SUA şi Japonia ar trebui să apere Taiwanul împreună

Taro Aso
Taro Aso (Getty Images)

SUA par să atragă cu succes Japonia de partea lor în conflictul cu China, după ce Washington-ul a cerut o poziţie unită împotriva Chinei în chestiunea Taiwan-ului şi a altor probleme legate de suveranitate în Marea Chinei de Sud.

Viceprim-ministrul japonez Taro Aso a făcut luni declaraţii surprinzătoare, spunând că orice invazie chineză viitoare a Taiwanului ar fi, probabil, interpretată la Tokyo ca o „ameninţare la adresa existenţei Japoniei”, permiţând guvernului nipon să-şi desfăşoare forţele de auto-apărare în acţiuni de apărare colectivă.

Deşi nu este neapărat o politică nouă, având în vedere actualizările recente ale Constituţiei japoneze de după cel de-al doilea război mondial, măsura permite ţării să desfăşoare forţe armate numai în cazurile în care este atacată.

Taro Aso, cunoscut pentru declaraţiile sale extrem de dure, a ales să invoce în mod specific problema fierbinte a Taiwanului, exprimându-şi dorinţa de a apăra insula împreună cu Statele Unite.

Afirmaţiile sale vor avea cu siguranţă un răspuns vehement din partea regimului comunist chinez.

"Dacă s-ar întâmpla un incident major [în Taiwan], nu ar fi deloc ciudat dacă ar deveni o situaţie care ameninţă supravieţuirea [noastră n.r.]", a declarat Aso. „Dacă acesta este cazul, Japonia şi SUA trebuie să apere Taiwanul împreună”.

Al doilea oficial de rangul cel mai înalt japonez a menţionat în continuare că „situaţia din Taiwan devine extrem de intensă”, mai ales în urma unui discurs ţinut de liderul comunist Xi Jinping cu câteva zile în urmă, în care a promis să asigure suveranitatea chineză asupra insulei.

În momentul de faţă, Japonia este blocată într-o confruntare directă cu China cu privire la insulele Senkaku, nelocuite, care au o importanţă strategică.

Din acest motiv Japonia a impus recent gărzii sale de coastă reguli mai permisive de angajare în relaţiile cu navele de pescuit chineze, pe care regimul comunist chinez le foloseşte pe post de omuleţi verzi pentru a încerca o preluare de facto a teritoriilor pe care doreşte să le acapareze.

La începutul acestui an, la primul apel telefonic dintre secretarul Apărării Lloyd Austin şi ministrul japonez al Apărării, administraţia Biden a reafirmat un angajament acordat anterior al SUA de a apăra suveranitatea japoneză asupra Insulelor Senkaku.

Săptămâna trecută, Austin "a reafirmat că Insulele Senkaku sunt acoperite de articolul 5 din Tratatul de securitate SUA-Japonia şi că Statele Unite rămân împotriva oricărei încercări unilaterale de a schimba status quo-ul în Marea Chinei de Est", potrivit unei declaraţii emise imediat după preluarea Casei Albe de către noua administraţie.

În aprilie, prim-ministrul japonez Yoshihide Suga şi Joe Biden au emis o declaraţie comună, cerând „pace şi stabilitate în toată strâmtoarea Taiwanului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe