Olanda retrage din spitale sute de mii de măşti importate din China. Nu corespundeau cerinţelor de calitate

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Deşi pandemia face victime după victime iar măştile au devenit vitale pentru protejarea populaţiei şi cadrelor medicale, Olanda a retras sute de mii de măşti importate din China şi distribuite în spitalele olandeze. Motivul? Acestea nu corespundeau criteriilor de calitate, a informat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii din Olanda, citat de Realitatea.net

După ce a primit, pe 21 martie, "o livrare a unui fabricant chinez de măşti cu un certificat de calitate KN95, Ministerul a fost avertizat că, în cursul inspectării, calitatea acestei încărcături nu a corespuns criteriilor", a declarat Ministerul, într-un comunicat remis agenţiei France Presse.

O parte a încărcăturii respective a fost livrată unor prestatori de servicii de sănătate, restul încărcăturii a fost pus imediat în aşteptare şi nu a mai fost distribuit, se mai arată în document.

Ulterior, un al doilea test a dezvăluit că măştile nu corespund normelor de calitate aşa că s-a luat decizia de a nu se mai folosi integral acest transport, a declarat ministerul, adăugând, că pe viitor, "noile livrări vor fi supuse unui test suplimentar".

Măsura a afectat aproape jumătate dintr-un lot de 1,3 milioane de măşti de tip FFP2, 600.000 de unităţi. Măştile defecte nu se închid corect pe faţă ori au membrane - filtre foarte fine care trebuie să oprească particulele virale - care nu funcţionează corect.

Mai merită menţionat că, sâmbătă, ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, a anunţat că a comandat "peste un miliard" de măşti, în principal din China, pentru a face faţă pandemiei de COVID-19.

Reamintim că măştile aduse din China nu sunt singurele care au dezamăgit speranţele celor care se gândeau că prin importuri de acolo pot să-şi protejeze mai bine populaţia. Recent, autoritatea sanitară naţională din Spania a constatat că testele rapide cumpărate din China pentru detectarea infectării cu coronavirus au o rată de succes de doar 30%, faţă de 80%, cât arată indicaţiile producătorului chinez.