Olanda s-a lansat în cultivarea bananelor. Şi a reuşit! [video]

Un grup de cercetători olandezi a reuşit să producă, pentru prima dată, banane în centrul Europei, creând un substrat artificial.
Banane
Banane (Mioara Stoica/Epoch Times România)

Bananele vândute în prezent pe piaţa europeană provin mai ales din America Latină şi Africa. Ele sunt foarte importante în dieta a aproape 400 de milioane de persoane din lume, conform celor afirmate de Universitatea din Wageningen (Olanda), unde un grup de cercetători a reuşit, pentru prima dată, să producă banane, pe o scară largă, în Europa Centrală.

Totul se datorează lui Gert Kema, profesor de patologie a plantelor tropicale la acest centru academic. Expertul a reuşit, pentru prima dată, să culeagă banane care nu au fost plantate în pământ, ceva care este cu adevărat inovator şi evită aşa-numita „boală de Panama”, o boală cauzată de ciuperca Fusarium oxysporum care afectează această cultură şi se transmite prin sol.

Pentru cultivarea bananelor, echipa de experţi condusă de Kema a înlocuit pământul de cultură cu fibre de cocos – care se obţin din coaja fructului de cocos - şi vată minerală sau bazaltică, care se obţine din rocă bazaltică, pentru a furniza plantelor tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea lor corectă.

Au fost cultivate în sere un număr de 60 de plante de banan. Pentru a le oferi nutrienţii necesari şi a compensa faptul că rădăcinile nu erau puse în pământ le-a fost administrată o soluţie nutritivă.

Experimentul a fost destul de sigur deoarece, într-un mediu artificial, monitorizarea este asigurată şi nu există posibilitatea pierderii de nutrienţi, ceea ce garantează creşterea.

De asemenea, această tehnică face ca profilaxia şi controlul bolilor să nu fie necesare şi, prin urmare, recolta să fie mai sustenabilă, deoarece nu este necesară utilizarea produselor toxice. De asemenea, permite plantelor să primească mai multă lumină şi să se maturizeze mai repede, detaliază Kema în declaraţiile pentru BBC World, unde adaugă că aceasta este cea mai mare problemă a plantaţiilor de banane.

De-a lungul timpului „boala de Panama” a afectat culturile de banane din Asia şi Africa, dar până în prezent nu a fost găsit nici un remediu care să o ţină sub control. De fapt, în anii 1950, această ciupercă a eliminat soiul de banane Gros Michel, cel mai exportat în acel moment.

Această boală afectează în primul rând rădăcina şi se răspândeşte foarte rapid prin sistemul vascular al plantei, distrugând-o. Fungicidele actuale nu reuşesc să o combată, astfel încât, în absenţa unei soluţii eficiente, producătorii au optat pentru cultivarea soiurilor de banane care sunt mai rezistente la boală.

În prezent, singura modalitate de a opri boala este detectarea acesteia la timp şi izolarea zonei afectate.

Când au fost întrebaţi dacă această plantaţie pe substraturi artificiale ar putea fi aplicată la o scară mai mare, cercetătorii de la Wageningen s-au arătat optimişti şi au explicat faptul că variantele acestei tehnici sunt deja utilizate pe scară largă în horticultură, în cultivarea, de exemplu, a roşiilor şi castraveţilor.

„Această metodă are un mare potenţial şi va evita pierderi majore datorate bolilor sau dăunătorilor”, spune Kema, care concluzionează că „ar putea contribui la gestionarea bolii de Panama şi a altor boli transmisibile care ameninţă producţia la nivel mondial”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură