Olesea Stamate: Chicu şi Dodon pretind că se împiedică de legea ONG-urilor. UE oricum nu le va da bani, deci caută scuze

Olesea Stamate, ministrul Justiţiei din R. Moldova
Olesea Stamate, ministrul Justiţiei din R. Moldova (facebook.com/MJ)

Actuala guvernare sugerează că se împiedică de noua lege a ONG-urilor, a punctat fostul ministru al Justiţiei în Guvernul Sandu, Olesea Stamate după ce prim-ministrul Ion Chicu şi preşedintele Dodon s-au arătat total împotriva actualei redactării a acestei legi.

„Ei nu se împiedică din punctul meu de vedere. Ei încearcă să găsească o scuză în faţa electoratului său pentru faptul că ei nu vor primi tranşa de la Uniunea Europeană. Ei nu au cum să primească tranşa de la UE, din punctul meu de vedere, chiar şi dacă votează această lege, deoarece sunt şi alte condiţionalităţi politice pe care ei nu le-au îndeplinit, fiind vorba de avansarea pe investigarea miliardului şi reforma justiţiei”, a declarat Stamate în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

La progresul realizat de actuala guvernare de la Chişinău pe aceste două subiecte, nu are cum să primească următoarea tranşă de la Uniunea Europeană, iar ei ştiu foarte bine acest lucru, ceea ce îi face să arate prost în faţa electoratului, au găsit o scuză şi acum încearcă să demonstreze că această lege este proastă, iar Dodon şi Chicu sunt cei care apără integritatea statului, a adăugat politiciana.

Totodată, aceasta a ţinut să specifice că, mai este şi un alt aspect al acestei legi, de care prim-ministrul şi şeful statului se folosesc pentru a dezinforma cetăţenii, spunând că această lege deschide portiţa finanţării partidelor prin intermediul ONG-urilor în RM. „Ceea ce este un fals”.

„Art. 6 spune foarte clar că ONG-ul nu poate susţine material, sau nu poate presta gratuit servicii partidelor politice şi organizaţiilor social-politice, dar ONG-urile constituite de partide politice şi organizaţii social-politice pot presta gratuit servicii partidelor politice în scopul consolidării.

Totodată, în campania electorală, ONG-ul, oricare ar fi el, nu poate susţine material sau nu poate presta gratuit servicii concurenţilor electorali, sau nu poate face agitaţie electorală. Aici ajungem la subiectul sensibil cu fundaţiile care fac campanie electorală în favoarea celor de la guvernare”, a comentat Olesea Stamate.

Menţionăm că deşi proiectul de lege a fost votat în unanimitate de deputaţii Comisiei Juridice din Parlament, inclusiv de cei din PD care formează împreună cu socialiştii majoritatea parlamentară, Dodon a menţionat că acordul de coaliţie semnat în martie de PD şi PSRM va fi încălcat în cazul în care democraţii vor vota şi în Parlament pentru această lege.

„PSRM nu va vota pentru această lege, în actuala redactare. Dacă partenerii de coaliţie ai socialiştilor vor vota asta înseamnă că ei încalcă acordul de coaliţie care a fost semnat în martie. Chiar şi dacă această lege va fi votată în Parlament, nu ştiu prin ce minune, atunci eu, în calitate de preşedinte, nu voi semna această lege şi nu o voi promulga”, declarase anterior Dodon.