Olimpiada din 1936: acum 80 de ani aveau loc Jocurile Olimpice ale lui Hitler, în Germania

Jocurile Olimpice din Berlin, 1936
Jocurile Olimpice din Berlin, 1936 (Google image)

Atunci când Berlinul a fost ales ca loc de desfăşurare a celei de-a unsprezecea ediţii a Jocurilor Olimpice, în mai 1936, Germania era încă o republică democratică şi puţini ar fi putut prezice ascensiunea rapidă şi necontestată la putere a lui Adolf Hitler.

În plus, după retragerea Romei şi a Budapestei, doar Barcelona rămăsese să concureze cu Berlinul, dar a fost respinsă din cauza situaţiei politice foarte dificile, fiind în pragul războiului civil. În ciuda presiunii venite din partea mai multor naţiuni pentru a schimba locaţia evenimentelor - proteste în toată lumea pentru a boicota Jocurile germane şi chiar proiecte contra Jocurilor Olimpice, CIO a confirmat alegerea: Berlin, 1 august 1936.

În acest fel, Reich-ul lui Hitler a ajuns în centrul atenţiei întregii lumi. Nici măcar Führer-ul nu a fost iniţial încântat să găzduiască Jocurile Olimpice pe teritoriul german, dar Joseph Goebbels - unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi şi printre cei mai devotaţi adepţi ai ideologiei naziste - a văzut în evenimentul sportiv o oportunitate valoroasă pentru propagandă în favoarea Germaniei lui Hitler, prin care ar fi transmis lumii imaginea unei ţări paşnice, stabile şi tolerante.

Astfel, a avut grijă să elimine simbolurile antisemitismului şi a făcut capitala să strălucească fără a precupeţi nicio cheltuială, creând, printre altele, Olympiastadion din Berlin - conceput pentru a găzdui peste 100 de mii de spectatori – sala de înot Deutschland Halle, locuri special amenajate pentru sportivi şi staff-ul lor şi mai multe tabere de antrenament.

Pentru a completa imaginea unei naţiuni eficiente şi perfecte, şi-a adus contribuţia un mecanism de comunicare conceput personal de Goebbels, cu un buletin zilnic în 14 limbi, "Olympia Zeitung", primul program de televiziune dedicat evenimentului şi opera cinematografică a regizorului Leni Riefenstahl, care a sărbătorit succesul Olimpiadei şi cu acesta, al Reich-ul german.

Strigând "Heil Hitler", la 1 august 1936, s-a ridicat cortina Jocurilor Olimpice naziste, făcute şi mai memorabile de intrarea torţei olimpice la Berlin, care, din acel moment a devenit o tradiţie a fiecărei ediţii.

Un atlet afro-american câştigă 4 medalii de aur

Multe state americane au cerut un boicot al Jocurilor Olimpice naziste. În acea epocă, regimul lui Hitler demonstrase deja că este o dictatură neliberală şi antisemită. Boicotul nu a avut succes, dar multe ziare internaţionale l-au criticat dur pe Hitler şi regimul său şi au scris mult despre succesele sportivilor afro-americani din echipa Statelor Unite.

Printre toţi cei zece sportivi negri din echipa americană se afla Jesse Owens, care, la data de 3 august a câştigat medalia de aur la o sută de metri, la 4 august, la săritura în lungime şi la 5 august la 200 de metri. În cele din urmă, pe 9 august a câştigat a patra medalie de aur la ştafeta 4 × 100 de metri (vezi video). A fost o cursă la care Owens nici măcar nu a fost înscris dar a luat parte după ce echipa americană a interzis participarea a doi sportivi evrei din cauza presiunilor naziştilor.


Jesse Owens
Jesse Owens

Reacţia lui Hitler la victoria afro-americanilor

Albert Speer - care la acea epocă era cel mai faimos arhitect din Germania, şi a fost foarte aproape de partidul nazist (va deveni ministru al Armamentului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial) -, a scris în memoriile sale că Hitler a respins problema susţinând că afro-americanii, fiind oameni primitivi, au un fizic mai robust şi mai potrivit pentru curse. Şi efectiv, în prima zi a Jocurilor Olimpice, Hitler nu a strâns mâna niciunui negru, dar, în general, nu a felicitat niciun alt atlet care nu era german.

Comitetul Olimpic i-a comunicat lui Hitler că acest comportament nu era permis: naţiunea gazdă - şi liderii săi - ar fi trebuit să rămână neutră. Deci, Hitler ori strângea mâna tuturor sportivilor ori niciunuia. Atunci când, în ziua a doua a competiţiilor, Owens a câştigat la 100 de metri, Hitler luase deja decizia de a nu strânge mâna niciunui atlet.

În interviurile acordate ziarelor din acea epocă, Owens a amintit că imediat după victorie şi înainte de ceremonia de premiere, Hitler l-a salutat făcându-i cu mâna iar el a răspuns în acelaşi mod. Cu toate acestea, Hitler a părăsit stadionul înainte de ceremonia de premiere. Câteva zile mai târziu, Hitler i-a făcu cadou lui Owens un portret cu semnătura sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport