Om de ştiinţă de top din SUA susţine că este posibil ca SARS-cov-2 să îşi aibă originea în laboratorul din Wuhan

Laboratorul P4 de la Institutul de Virologie Wuhan din Wuhan, în provincia Hubei din centrul Chinei, la 17 aprilie 2020 (Hector Retamal/AFP via Getty Images *)
Zachary Stieber
04.05.2024

Un om de ştiinţă de top a declarat, într-o mărturie recent dezvăluită, că este posibilă o origine de laborator pentru virusul care provoacă COVID-19, invocând faptul că oamenii de ştiinţă chinezi au lucrat în condiţii mai puţin ideale.

"Nu se poate exclude această posibilitate", a declarat Ralph Baric, profesor la Universitatea din Carolina de Nord şi membru al Academiei Naţionale de Ştiinţe a SUA, în cadrul mărturiei.

Baric a subliniat modul în care cercetătorii de la Institutul de Virusologie din Wuhan, situat în apropierea locului unde au fost detectate primele cazuri de COVID-19, au efectuat experimente pe virusuri în condiţii de nivel de biosecuritate doi, şi nu în condiţii de nivel de biosecuritate trei, utilizate de obicei în alte părţi.

Baric a lucrat ani de zile cu Shi Zhengli şi cu alţi oameni de ştiinţă din Wuhan, testând virusuri îmbunătăţite în cadrul unor lucrări despre care aceştia spun că ajută la pregătirea pentru epidemii, facilitând dezvoltarea de contramăsuri, cum ar fi vaccinurile.

Zhengli şi alţi oameni de ştiinţă din Wuhan făceau lucrări de cultivare în condiţii de nivel de biosecuritate doi până în 2020, "ceea ce mi s-a părut iresponsabil", a spus Baric. Acesta a fost "unul dintre principalele motive pentru care am simţit că ipoteza unei potenţiale scurgeri de laborator nu ar trebui, în esenţă, să fie ascunsă sub preş".

El a vorbit pe 22 ianuarie în faţa Subcomitetului specializat al Camerei Reprezentanţilor din SUA privind pandemia de coronavirus. Comisia a publicat transcrierea la 1 mai.

De asemenea, Baric, care deţine un doctorat în microbiologie, a spus în faţa subcomitetului că este în favoarea teoriei conform căreia SARS-cov-2, virusul care provoacă COVID-19, are o origine naturală, în parte datorită faptului că sorţii sunt înclinaţi în acest sens.

"Ce este mai probabil, o scurgere de laborator sau e vorba de procese naturale? Aveţi în vedere ... un milion de expuneri [între natură şi oameni] care au avut loc pe parcursul a 17 ani faţă de ceea ce se întâmplă într-un laborator", a declarat Baric. El a spus că diversitatea din natură este de sute de milioane de ori mai mare decât cea a viruşilor din Institutul de Virusologie din Wuhan. "Dacă luaţi în considerare acest lucru, este mai probabil să fie un eveniment natural decât să provină din laborator", a spus el.

Experţii din întreaga lume rămân divizaţi în privinţa originii pandemiei. Unii consideră că dovezile existente susţin o origine de laborator, subliniind modul în care autorităţile chineze au distrus dovezile de la Institutul de Virusologie din Wuhan şi standardele de siguranţă mai scăzute de acolo. Alţii spun că datele de la o piaţă umedă din Wuhan sugerează o origine naturală.

În plus, Baric a declarat că a revizuit datele de la piaţă şi le-a descris ca arătând că piaţa a fost un "loc de amplificare". Dar el a remarcat că studiile sugerează că acele cazuri, din piaţă, nu au apărut până în decembrie 2019, în timp ce alte lucrări au indicat că, de fapt, cazurile au început mai devreme în China.

"În mod clar, piaţa a fost un canal de expansiune", a spus el. "Este acolo unde a început? Nu cred acest lucru".

Peter Daszak, preşedintele organizaţiei ecohealth Alliance - care, timp de ani de zile, a trimis bani de la contribuabilii americani către WIV - a semnat o scrisoare deschisă publicată de The Lancet în 2020, în care scria: "Suntem împreună pentru a condamna cu fermitate teoriile conspiraţiei care sugerează că COVID-19 nu are o origine naturală".

Chestionat cu privire la declaraţia definitivă, Daszak a declarat miercuri în faţa comisiei că "luăm în serios toate teoriile" şi că o origine de laborator pentru SARS-cov-2 rămâne "posibilă, dar extrem de puţin probabilă, pe baza dovezilor pe care le avem".

"Pur şi simplu nu cred că există date care să susţină acest lucru. Şi cred că dovezile că aceasta a provenit dintr-o răspândire naturală sunt uriaşe şi cresc în fiecare săptămână", a adăugat el.

Mai mult, Baric a declarat că i s-a cerut să semneze scrisoarea Lancet, dar a refuzat din cauza activităţii sale cu WIV. Daszak nu a dezvăluit activitatea sa cu WIV în secţiunea privind conflictele de interese. În schimb, Baric a semnat o scrisoare în care a cerut o anchetă privind originile, în care se spune că "teoriile eliberării accidentale dintr-un laborator şi a răspândirii zoonotice rămân ambele viabile".

John Ratcliffe, un fost director al serviciilor naţionale de informaţii din SUA, a declarat în 2023 în faţa subcomitetului că teoria scurgerii din laborator "este singura explicaţie susţinută în mod credibil de serviciile noastre de informaţii, de ştiinţă şi de bunul simţ". O evaluare declasificată în acel an spunea că cinci agenţii de informaţii evaluează originea naturală ca fiind mai probabilă, în timp ce alte două înclină spre o origine de laborator. Majoritatea agenţiilor spun că virusul nu a fost modificat genetic şi toate cred că nu a fost dezvoltat ca armă biologică.

Xavier Becerra, secretarul american pentru sănătate, a declarat la un summit din aprilie că orice idee despre origine este o "speculaţie", din cauză că China a ascuns unele date. "Nu vom şti niciodată cu exactitate dacă China nu se va deschide mai mult", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor