OMS avertizează asupra "creşterii fără precedent" a cazurilor de rujeolă în Europa

În primele două luni ale anului 2019 au fost înregistrate peste 34.000 de cazuri noi de rujeolă, dintre care 25.000 în Ucraina.
Rujeolă
Rujeolă (Getty Images)

În primele două luni ale acestui an au fost înregistrate peste 34.000 de cazuri noi de rujeolă în Europa, potrivit ultimelor rezultate publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Aceste date confirmă tendinţa "alarmantă" din ultimii doi ani, în care a existat "o creştere fără precedent a numărului persoanelor infectate cu o boală care poate fi prevenită şi din cauza căreia foarte mulţi şi-au pierdut viaţa", afirmă Dorit Nitzan de la WHO/Europe’s Division of Health Emergencies.

Organizaţia pentru sănătate a lansat avertizarea în luna februarie, după publicarea datelor referitoare la anul 2018, anul în care au fost înregistrate 83.540 de cazuri de rujeolă şi 74 de decese, un număr triplu faţă de anul 2017 - 25.869 de cazuri şi 42 de decese - şi care sunt de peste 15 ori mai mari decât în 2016, când au fost înregitrate 5.273 de cazuri şi 13 decese. În total, începând cu 1 ianuarie 2018 până în luna martie a aceluiaşi an, 47 dintre cele 53 de ţări din regiune au raportat un total peste 115.000 cazuri de rujeolă, dintre care peste 60% au necesitat spitalizare, fiind înregistrate aproximativ 90 de decese.

"Acest lucru este inacceptabil şi trebuie să fim mai pregătiţi şi să acţionăm mai extins, la un nivel superior", a afirmat Nitzan. La rândul său, directorul ce se ocupă de Boli Transmisibile din cadrul Oficiului Regional pentru Europa al OMS, Masoud Dara, a asigurat că "lucrează îndeaproape cu ţările din regiune pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a proteja copiii împotriva rujeolei“. Cu toate acestea, Dara spune că "această resuscitare alarmantă este un avertisment că acoperirea regiunii în ceea ce priveşte imunizarea nu este încă suficientă".

Războiul declanşează cazurile în Ucraina

În ciuda faptului că în 2017 în regiunea europeană s-a produs cel mai mare număr de vaccinuri estimate cu a doua doză de vaccin rujeolic, cu o rată de 90%, virusul s-a răspândit pe întregul continent. Cu toate acestea, OMS declară că ţările cu mai multe focare sunt cele care au suferit o scădere sau stagnare a acoperirii globale a vaccinării.

Printre ţările cu cel mai mare număr de cazuri acumulate până acum în acest an, se remarcă Ucraina care, cu peste 25.000 de persoane infectate, acumulează peste 70% dintre cazurile înregistrate în Europa. În această ţară s-au adăugat mai mulţi factori care au agravat situaţia, cum ar fi respingerea vaccinării care a avut loc în 2008, după moartea unui tânăr în câteva ore de la vaccinare. Deşi moartea lui nu era legată de vaccin, cazul a provocat un mare impact, iar procentajul vacinurilor a variat de la 97% în 2007 la 56% în 2010.

În anii următori s-a înregistrat o revenire moderată, până când, în 2014, a început conflictul cu Rusia pentru anexarea Crimeei, cu un impact imens asupra ratelor de vaccinare din regiune. Situaţia politică şi economică din ţară a provocat o lipsă de vaccinuri în 2016, numărul vaccinărilor scăzând din nou la 42%. Deşi cifrele s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii doi ani, ţara este încă sub procentul de 87%, departe de cele 95% necesare pentru a împiedica răspândirea bolii.

Marginalizarea, excluziunea socială şi nevaccinarea

Incidenţa bolii este, de asemenea, foarte mare în alte ţări din Europa de Est, cum ar fi Slovacia, România sau Lituania; printre ţările cu cele mai multe cazuri se remarcă Serbia, care a depăşit 5.000 de persoane infectate din ianuarie 2018; ţările occidentale, care includ cazuri din Franţa, Italia şi Grecia, au înregistrat peste 2.000 de cazuri noi în aceeaşi perioadă.

În unele ţări, principala cauză a fost sărăcia, provocată de criza economică şi lipsa de resurse, aşa cum s-a întâmplat în România sau Grecia, în timp ce în altele, precum Franţa şi Italia, au influenţat alţi factori, cum ar fi excluziunea socială şi refuzul unor părinţi de a-şi vaccina copiii.

Deşi există sectoare ale populaţiei care au dificultăţi în accesarea sistemului de sănătate, neîncrederea tot mai mare în vaccinuri ar fi jucat un rol important în scăderea acţiunii de vaccinare în unele ţări ca Franţa şi Italia. Extinderea unor astfel de idei împotriva vaccinurilor au devenit populare în ultimii ani.

Referinţe: Measles – European Region; Measles in Europe: record number of both sick and immunized

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură