OMS ia în considerare declararea unei urgenţe de sănătate publică din cauza epidemiei de mpox (Variola maimuţei)
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat că se ia în considerare declararea unei situaţii de urgenţă internaţională din cauza focarului de mpox, cunoscut anterior sub numele de "monkeypox" - variola maimuţei -, care afectează în prezent Africa.
„Sunt necesare mai multe fonduri şi sprijin pentru un răspuns cuprinzător. Îmi propun să convoc un comitet de urgenţă conform Regulamentului Sanitar Internaţional pentru a evalua dacă epidemia de mpox ar trebui să fie declarată o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, a declarat Tedros pe platforma de social media X.
Până marţi, nu era clar când ar putea emite OMS o declaraţie oficială sau avertismente legate de virus. Tedros a adăugat într-o declaraţie publicată în revista Science că „acest virus poate şi trebuie să fie stăpânit prin intensificarea măsurilor de sănătate publică, inclusiv supravegherea, implicarea comunităţii, tratamentul şi implementarea direcţionată a vaccinurilor pentru cei cu risc mai mare de infectare”.
„Având în vedere extinderea epidemiei, este urgent să intensificăm răspunsul la mpox în ţările afectate”, a subliniat Tedros, solicitând „mai multe fonduri pentru un răspuns cuprinzător”, care să includă diagnosticarea, terapia şi vaccinarea.
O urgenţă de sănătate publică de interes internaţional reprezintă cea mai gravă desemnare pentru un focar. Această desemnare a fost făcută pentru COVID-19 în timpul primelor etape ale pandemiei în 2020. OMS a emis o astfel de declaraţie şi pentru epidemia de mpox care a afectat Europa şi Statele Unite între 2022 şi 2023, în timp ce administraţia preşedintelui Joe Biden a declarat o situaţie de urgenţă pentru virus.
Cel mai recent anunţ a venit în contextul în care Centrul african pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a raportat că mpox a fost detectat în 10 ţări africane în acest an, inclusiv Congo, care reprezintă peste 96% din toate cazurile şi decesele. Aproape 70% dintre cazuri în Congo afectează copii sub 15 ani, care reprezintă 85% din decese.
Până în prezent, s-au înregistrat aproximativ 14.250 de cazuri de mpox în acest an, aproape egal cu numărul total de cazuri din anul trecut, iar numărul de cazuri a crescut cu 160% comparativ cu primele şapte luni ale anului 2023. Numărul de decese a crescut cu 19%, ajungând la 456.
Burundi şi Rwanda au raportat recent cazuri de mpox, iar noi focare au fost raportate în Republica Centrafricană şi Kenya. În Uganda, două cazuri au fost confirmate recent, în timp ce Kenya a descoperit mpox la un pasager care călătorea din Uganda. Oficialii din Africa de Sud au raportat 22 de cazuri, inclusiv trei decese, şi au început activităţi de urmărire şi monitorizare a contactelor.
Simptomele mpox includ erupţii cutanate localizate pe picioare, mâini, faţă, piept, gură sau în apropierea organelor genitale, care pot forma cruste. Alte simptome sunt febra, ganglionii limfatici umflaţi, frisoane, dureri, epuizare şi simptome respiratorii precum tuse, congestie nazală sau dureri în gât.