OMS închide un centru în Sierra Leone. Epidemia de Ebola erupe în Congo

Nigeria confirmă primul deces cauzat de Ebola.
Nigeria confirmă primul deces cauzat de Ebola. (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)

Organizaţia Mondială de Sănătate (OMS) a anunţat, marţi, că a închis un laborator în Sierra Leone după ce un sanitar a fost infectat cu ebola, o măsură care ar putea să îngreuneze răspunsul global împotriva celei mai mari epidemii de ebola din istorie, relatează Reuters.

Cel puţin 1.427 de persoane au murit şi alte 2.615 au fost infectate începând din luna martie, când boala a fost detectată în pădurile sud-estice din Guineea.

OMS a desfăşurat aproape 400 de cadre medicale şi parteneri organizatori pentru a lupta cu epidemia contagioasei febre hemoragice, care a lovit Sierra Leone, Liberia, Guinea şi Nigeria.

O epidemie separată a fost confirmată în Republica Democratică Congo, duminică.

Ministerul nigerian al Sănătăţii a declarat, marţi, că ţara sa ”a restrâns până acum” epidemia de ebola.

Una din cele mai mortale boli, ebola este transmisă prin contact cu lichidele corporale sau pe calea aerului, prin particulele minuscule de lichide, iar până acum a ucis cel puţin 120 de cadre medicale.

OMS a afirmat că a retras personalul dintr-un laborator de testare pentru ebola din Kailahun – unul din cele două deschise în Sierra Leone – după ce un doctor senegalez a fost infectat.

Medicul senegalez – primul funcţionar OMS infectat – va fi evacuat din Sierra Leone în zilele următoare. Acesta se află în prezent sub tratament la spitalul din oraşul Kenema.

Epidemia din Congo

Din cauza resurselor restrânse din Africa de Vest, organizaţia Doctori Fără Frontiere a anunţat, marţi, că va putea oferi doar un ajutor limitat împotriva epidemiei din Congo.

Un raport al misiunii ONU în Congo publicat marţi arăta că 13 persoane au murit de ebola, inclusiv cinci cadre medicale.

Congo a anunţat, duminică, va pune în carantină zona din jurul oraşului Djera, în jungla izolată din nord-vestul provinciei Equateur, unde au fost raportate un număr mare de cazuri suspectate. Este cea de-a şaptea epidemie de ebola din Congo de la descoperirea bolii în 1976, în Equateur, în apropiere de râul Ebola.

Totuşi, organizaţia a anunţat că va trimite doctori, asistente şi experţi în logistică în regiune şi va coopera cu guvernul pentru a deschide un centru pentru cazurile de ebola în Lokolia.

Până acum, OMS a declarat că va trimite echipament de protecţie pentru personalul medical din Equateur.