OMS revine asupra afirmaţiei că asimptomaticii nu transmit boala decât foarte rar

Maria van Kerkhove, director OMS
Maria van Kerkhove, director OMS (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

La doar 24 de ore după ce a pretins, luni, că răspândirea virusului Wuhan de către purtători asimptomatice este „foarte rară”, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a revenit asupra declaraţiei.

Dr. Maria Van Kerkhove, şefa unităţii de boli emergente şi zoonoză a OMS, susţinuse că răspândirea pandemiei virusului Wuhan este extrem de puţin probabilă:

"Din datele pe care le avem, se pare că este rar ca o persoană asimptomatică să transmită virusul către un contact. Este foarte rar. ... Avem o serie de rapoarte din partea ţărilor care efectuează o urmărire foarte detaliată a contactelor. Ele urmăresc cazuri asimptomatice. Urmăresc contactele. Şi nu găsesc transmisie secundară. Este foarte rar."

Dar marţi, Kerkhove a revenit asupra declaraţiei. „Încă nu avem acest răspuns. Există unele estimări care sugerează că undeva între 6% şi 41% din populaţie ar putea fi infectată, dar nu au simptome, cu o estimare punctuală de aproximativ 16%”, a spus ea în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri transmisă pe reţelele de socializare.

„Majoritatea transmiterilor se face de către persoane care au simptome şi le răspândesc prin picături infectate”, a continuat ea. „Dar există unii oameni care nu prezintă simptome. Nu ştim exact câte persoane nu au simptome”.

Directorul executiv al programului pentru situaţii de urgenţă OMS, Dr. Mike Ryan, a subliniat că unele dintre comentariile anterioare ale lui Kerkhove ar fi fost „interpretate greşit sau poate că nu am folosit cele mai elegante cuvinte pentru a explica asta”.

OMS este criticată pe scară largă pentru modul în care a administrat cea mai mare criză de sănătate de după cel de-al doilea Război Mondial. La începutul lui februarie, când virusul începea să se răspândească masiv în numeroase tari, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, recomanda guvernelor să nu inchidă fluxul de călători din China, în pofida faptului că acesta era un mijloc principal prin care pandemia se răspândea pe glob.