OMS se aşteaptă la mai multe cazuri de variola maimuţei: Se răspândeşte precum infecţiile cu transmitere sexuală

Recunoscută încă din anul 1959, variola maimuţelor este o boală generată de un virus variolic înrudit cu cel variolic uman. La oameni, produce moartea a 1 din 5 pacienţi.
Recunoscută încă din anul 1959, variola maimuţelor este o boală generată de un virus variolic înrudit cu cel variolic uman. La oameni, produce moartea a 1 din 5 pacienţi. (wikipedia)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că se aşteaptă să identifice mai multe cazuri de variolă a maimuţei pe măsură ce extinde supravegherea în ţările în care boala nu este întâlnită în mod obişnuit, informează Reuters.

Potrivit agenţiei ONU, până sâmbătă, au fost raportate 92 de cazuri confirmate şi 28 de cazuri suspecte de variola maimuţei din 12 state membre care nu sunt endemice pentru acest virus.

"Informaţiile disponibile sugerează că transmiterea de la om la om are loc în rândul persoanelor aflate în contact fizic apropiat cu cazuri care sunt simptomatice", a adăugat agenţia.

Variola maimuţei este o boală infecţioasă care este de obicei uşoară şi este endemică în unele părţi din Africa de Vest şi Centrală. Se răspândeşte prin contact apropiat, astfel încât poate fi relativ uşor de stăpânit prin măsuri precum autoizolarea şi igiena.

"Ceea ce pare să se întâmple acum este că a ajuns în populaţie sub formă sexuală, sub formă genitală, şi se răspândeşte ca şi infecţiile cu transmitere sexuală, ceea ce a amplificat transmiterea sa în întreaga lume", a declarat David Heymann, oficial al OMS, specialist în boli infecţioase.

Heymann a precizat că un comitet internaţional de experţi s-a reunit prin videoconferinţă pentru a analiza ceea ce trebuie studiat în legătură cu epidemia şi comunicat publicului, inclusiv dacă există o răspândire asimptomatică, care persoane sunt mai expuse riscului şi diferitele căi de transmitere.

El a precizat că reuniunea a fost convocată "din cauza urgenţei situaţiei".

Contactul apropiat este principala cale de transmitere, a menţionat oficialul OMS, deoarece leziunile tipice bolii sunt foarte contagioase. De exemplu, părinţii care au grijă de copiii bolnavi sunt expuşi riscului, la fel şi lucrătorii din domeniul sănătăţii, motiv pentru care unele ţări au început să inoculeze echipelor care tratează pacienţii cu variolă a maimuţei vaccinuri pentru variolă, un virus înrudit.

Multe dintre cazurile actuale au fost identificate la clinicile de sănătate sexuală.

Heymann a subliniat că epidemia de variola maimuţei nu seamănă cu primele zile ale pandemiei COVID-19, deoarece nu se transmite la fel de uşor. Cei care suspectează că ar fi putut fi expuşi sau care prezintă simptome, inclusiv erupţii cutanate accidentate şi febră, ar trebui să evite contactul apropiat cu alte persoane, a spus el.

"Există vaccinuri disponibile, dar cel mai important mesaj este că vă puteţi proteja", a adăugat David Heymann.