ONU: 120.000 de sirieni strămutaţi în urma intervenţiei militare ruseşti în Siria

Implicarea militara a Rusiei in razboiul sirian a amplificat criza umanitara din tara araba. Un nou raport al ONU estimeaza ca, in luna octombrie, peste 100.000 de sirieni au fost nevoiti sa isi paraseasca satele si orasele pentru a scapa cu viata.
Soldaţi ruşi înarmează un avion de luptă Su-34 cu o bombă ghidată prin satelit, la baza aeriana Hmeimim din Siria.
Soldaţi ruşi înarmează un avion de luptă Su-34 cu o bombă ghidată prin satelit, la baza aeriana Hmeimim din Siria. (Captură Foto)

Aproximativ 120.000 de sirieni au fost strămutaţi în interiorul Siriei în luna octombrie în contextul unei ofensive terestre masive desfăşurate de forţele guvernamentale siriene, alături de loviturile aeriene ruseşti, a raportat luni ONU.

Între 5 şi 12 octombrie, numărul persoanelor strămutate în guvernoratele siriene Alep, Hama şi Idlib a depăşit dublul cifrei estimate iniţial, de 50.000, conform Washington Free Beacon.

În primul său raport asupra impactului umanitar al ofensivei siriano-ruseşti, Biroul ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare a declarat că mai multe spitale au fost lovite de atacurile aeriene, adăugând că bombele cu dispersie au ucis femei şi copii, conform Reuters.

Raportul ONU mai susţine că grupul terorist Statul Islamic a blocat drumul dintre Hama şi Alep în 23 octombrie, expunând riscului aproximativ 700.000 de oameni aflaţi în zonele controlate de guvern din vestul oraşului Alep, fără a oferi alte detalii. De asemenea, raportul a prezentat şapte zone unde sunt concentrate loviturile aeriene ruseşti, cinci dintre ele fiind zone controlate de forţele opoziţiei şi de grupul rebel al-Nusra, o zonă fiind controlată de Statul Islamic şi o zonă fiind contestată.

Rusia a insistat că scopul intervenţiei sale militare în Siria este acela de a combate grupul Statul Islamic, susţinând că a distrus peste 800 de ţinte teroriste de la începerea campaniei sale de lovituri aeriene în Siria la 30 septembrie. Totuşi, SUA consideră că Moscova vizează de asemenea rebelii sirieni care luptă împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rusia este un aliat puternic al lui Assad. Multe dintre loviturile aeriene ruseşti în Siria nu au lovit zonele controlate de Statul Islamic ci, în schimb, par să vizeze poziţiile rebelilor susţinuţi de CIA în ţara arabă zguduită de război.

Numărul sirienilor strămutaţi în guvernatoratele Hama şi Idlib în luna octombrie este de cel puţin 80.000.

“Martorii oculari au declarat că civilii au eliberat sate întregi anticipând o expansiune a ofensivei guvernamentale în regiune. Al-Hader, un oraş cu 25.000 de locuitori, a fost eliberat complet săptămâna trecută”, a susţinut raportul ONU.

Peste 6 milioane de sirieni au fost strămutaţi în în timpul războiului civil din această ţară, care durează de peste 4 ani şi jumătate. Refugiaţii sirieni au fugit în alte ţări din Orientul Mijlociu, dar şi spre Europa şi SUA, pentru a scăpa de război.

Preşedintele american Barack Obama a ordonat guvernului în luna septembrie să primească un număr suplimentar de cel puţin 10.000 de sirieni în SUA în anul fiscal 2016.