ONU alege cele mai crunte dictaturi în Consiliul pentru drepturile Omului

Sesiunea Consiliului pentru Drepturile Omului de la ONU, Geneva
Sesiunea Consiliului pentru Drepturile Omului de la ONU, Geneva (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNGA) a ales marţi cu o mare majoritate China, Cuba, Gabon, Pakistan, Rusia şi Uzbekistan ca membri ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC). Alegerile subliniază trista tendinţă a Organizaţiei de a încredinţa supravegherea drepturilor omului chiar regimurilor care le încalcă cel mai flagrant, arată un material publicat de Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor.

UNGA a ales, de asemenea, alte nouă ţări în UNHRC: Bolivia, Coasta de Fildeş, Franţa, Malawi, Mexic, Nepal, Senegal, Ucraina şi Regatul Unit. Noii membri vor funcţiona timp de trei ani - începând cu 1 ianuarie 2021 - în Consiliul de 47 de membri, care primeşte noi membri anual pe baza unui scrutin al UNGA, care reuneşte 193 de membri.

Buletinele de vot pentru aderarea rotativă sunt secrete, deşi ţările individuale pot opta să-şi facă publice deciziile.

Statele Unite nu au avut nicio obligaţie cu privire la dezvăluirea alegerii lor. Numind UNHRC o „structură profund coruptă”, ambasadorul SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Kelly Craft, a scris pe Twitter că actualul Consiliul a „luat în bătaie de joc scopul propus şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”.

Secretarul de stat Mike Pompeo a scris pe Twitter că alegerile au validat decizia administraţiei Trump de a se retrage din consiliu, în 2018.

În special, Arabia Saudită nu a reuşit să adere la Consiliu, primind doar 90 de voturi - cu şapte voturi mai puţin decât majoritatea UNGA.

Rezoluţia 60/251 a UNGA, care a creat UNHRC în 2006, articulează criteriile de aderare la Consiliu. La alegerea membrilor UNHRC, se arată în rezoluţie, membrii UNGA „vor lua în considerare contribuţia candidaţilor la promovarea şi protecţia drepturilor omului”. Rezoluţia afirmă în plus că membrii UNHRC „vor respecta cele mai înalte standarde în promovarea şi protecţia drepturilor omului”.

După cum au remarcat grupurile nonprofit UN Watch, Fundaţia pentru Drepturile Omului şi Centrul pentru Drepturile Omului Raoul Wallenberg într-un raport comun publicat la începutul acestei luni, China, Cuba, Pakistan, Rusia şi Uzbekistan au înregistrări excepţional de proaste în domeniul respectării drepturilor omului, negând popoarelor lor libertăţi de bază consacrate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Aceste cinci ţări s-au opus sau s-au abţinut de la rezoluţiile UNGA care critică agresorii drepturilor omului precum Iranul şi Siria.

Freedom House clasifică fiecare dintre aceste cinci ţări, precum şi Gabon, drept „lipsite de libertate”. Reporteri fără frontiere, în Indicele mondial al libertăţii presei din 2020, clasează China pe locul 177 din 180 de ţări, Cuba pe locul 171, Pakistan pe locul 145, Rusia pe locul 149, Uzbekistan pe locul 156 şi Gabon pe locul 121.

China poate constitui cel mai flagrant abuzator al drepturilor omului dintre cei cinci. Pe lângă un regim totalitar, Beijingul a trimis peste un milion de musulmani uighuri în lagărele de concentrare, unde se confrunta cu îndoctrinarea, tortura şi sterilizarea forţată. Desfăşoară, pe lângă genocidul din Xinjiang, o industrie de recoltare forţată de organe ai cărei victime sunt practicanţii Falun Gong, şi eradicarea culturii şi civilizaţiei tibetane, precum şi o persecuţie pe scară largă a creştinilor neafiliaţi Bisericii Patriotice.

Votul UNHRC are loc, de asemenea, la aproape două luni după ce Rusia l-ar fi otrăvit pe opozantul principal al Kremlinului, Alexei Navalnîi cu un agent chimic despre care medicii germani au afirmat că ar fi novichok, o neurotoxine de nivel militar.

De la înfiinţarea Consiliului în 2006 până la sfârşitul anului 2019, acesta nu a adoptat o rezoluţie care să condamne China, Cuba, Gabon, Pakistan, Rusia sau Uzbekistan. Toate ţările enumerate mai sus, cu excepţia Uzbekistanului, au ocupat anterior locuri în Consiliu.