ONU avertizează că vom vedea "iadul pe pământ" dacă războiul din Ucraina continuă

Refugiati somalezi in tabara de la Doolow, sud vestul Somaliei, regiune lovita de insurgenta musulmana si foamete
Refugiati somalezi in tabara de la Doolow, sud vestul Somaliei, regiune lovita de insurgenta musulmana si foamete (TONY KARUMBA / AFP / Getty Images)

Penuria de alimente fără precedent ar putea declanşa revolte în zeci de ţări, în timp ce blocada de la Marea Neagră sporeşte presiunile, a avertizat David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM).

Zeci de ţări riscă să se confrunte cu proteste, revolte şi violenţe politice în acest an, pe măsură ce preţurile alimentelor cresc în întreaga lume, a avertizat înalt oficialul ONU, citat de The Guardian.

Directorul Programului Alimentar Mondial al ONU a atras atenţia că lumea se confruntă cu penurii "înfricoşătoare" care ar putea destabiliza ţările care depind de exporturile de grâu din Ucraina şi Rusia.

"Chiar înainte de criza din Ucraina, ne confruntam cu o criză alimentară mondială fără precedent din cauza COVID-ului şi a creşterii preţurilor la combustibili. Apoi, am crezut că nu se poate înrăutăţi, dar acest război a fost devastator", a declarat David Beasley.

Ucraina cultivă în fiecare an suficiente grâne pentru a hrăni 400 de milioane de oameni. Ţara produce 42% din uleiul de floarea-soarelui din lume, 16% din porumb şi 9% din grâu. Somalia se bazează pe Ucraina şi Rusia pentru toate importurile sale de grâu, în timp ce Egiptul primeşte 80% din grânele sale din cele două ţări.

PAM se aprovizionează din Ucraina cu 40% din grâul pentru programele sale de ajutor alimentar de urgenţă şi, după ce costurile de funcţionare au crescut cu 70 de milioane de dolari (58 de milioane de lire sterline) pe lună, a fost nevoit să reducă la jumătate raţiile în mai multe ţări.

Citând creşterile preţurilor la transport, îngrăşăminte şi combustibil ca factori cheie din cauza Covid-19, a crizei climatice şi a războiului din Ucraina, oficialul ONU a declarat că numărul persoanelor care suferă de "foamete cronică" a crescut de la 650 de milioane la 810 milioane în ultimii cinci ani.

Beasley a adăugat că numărul persoanelor care se confruntă cu "foametea de şoc" a crescut de la 80 de milioane la 325 de milioane în aceeaşi perioadă. Aceştia sunt clasificaţi ca trăind în niveluri de criză de insecuritate alimentară, un termen pe care l-a descris ca fiind "marşul spre foamete şi nu ştii de unde va veni următoarea masă".

Lumea ar putea fi cuprinsă de revolte

Directorul Programului Alimentar Mondial al ONU a dezvăluit că, după prăbuşirea economică din 2007-2009 au izbucnit revolte şi alte tulburări în 48 de ţări din întreaga lume, pe măsură ce preţurile la produsele de bază şi inflaţia au crescut.

"Factorii economici pe care îi avem astăzi sunt mult mai răi decât cei pe care i-am văzut acum 15 ani", a transmis Beasley, adăugând că, dacă criza nu va fi abordată, aceasta va duce la "foamete, destabilizarea naţiunilor şi migraţie în masă".

"Vedem deja revolte în Sri Lanka şi proteste în Tunisia, Pakistan şi Peru, iar destabilizarea a avut loc în locuri precum Burkina Faso, Mali, Ciad. Acesta este doar un semn al lucrurilor care vor urma, a subliniat oficialul.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a explicat că peste 20 de milioane de tone de cereale care ar trebui în mod normal exportate sunt blocate în ţară din cauza blocadei Rusiei asupra porturilor sale din Marea Neagră.

Liderii europeni, inclusiv preşedintele francez, Emmanuel Macron, au îndemnat Rusia să atenueze blocada de la Odesa, principalul port al Ucrainei, pentru a permite exporturile de cereale.

Pe termen lung, Beasley a făcut apel la cei mai bogaţi oameni din lume să aloce o mai mare parte din averea lor pentru a combate foametea la nivel mondial, îndemnându-l totodată pe Vladimir Putin să deschidă Odesa.

"Este o perioadă foarte, foarte înspăimântătoare. Ne confruntăm cu iadul pe pământ dacă nu răspundem imediat. Cel mai bun lucru pe care îl putem face acum este să punem capăt acestui război blestemat dintre Rusia şi Ucraina şi să deschidem portul", a conchis Beasley.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne