ONU cere Israelului să oprească planurile de anexare a Cisiordaniei

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (Getty Images)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut marţi Israelului să renunţe la planurile de aplicare a suveranităţii asupra unor zone din Cisiordania şi Valea Iordanului, spunând că ar fi „cea mai gravă încălcare a dreptului internaţional”.

Avertismentul a apărut într-un raport către Consiliul de Securitate prezentat înaintea reuniunii privind conflictul israeliano-palestinian de miercuri. Numeroşi miniştri urmează să ia parte la cererea Ligii Arabe.

În document, Guterres spune că anexarea de către Israel ar fi „devastatoare”.

„Solicit Israelului să renunţe la planurile sale de anexare”, spune şeful U.N. în raport, susţinând că o astfel de acţiune ar „ameninţa eforturile de a promova pacea regională”.

„Dacă este pus în aplicare, aceasta ar constitui o încălcare foarte gravă a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei ONU”.

Miercuri, peste 1000 de parlamentari din 25 de ţări europene au semnat o scrisoare denunţând planurile israeliene, cerând liderilor de la Tel Aviv să oprească procesul de anexare şi să acorde mai multă atenţie soluţiei cu două state.

Nu sunt toţi de acord cu poziţia ONU privind respingerea totală a planului Israelului. Nikki Haley, fost ambasador al SUA la Naţiunile Unite, doreşte acţiunea:

Planul de pace al lui Trump permite în mod inteligent atât suveranitatea israeliană asupra teritoriilor esenţiale pentru securitatea sa, cât şi un stat palestinian independent. Planul ar trebui să fie implementat. Mulţumesc membrilor Congresului care se ridică în favoarea Israelului, a păcii şi a securităţii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va începe procesul de "aplicare a suveranităţii" asupra celor 132 de aşezări evreieşti din Cisiordania şi Valea Iordanului la 1 iulie.

Planul - aprobat de Washington - ar permite crearea unui stat palestinian, dar pe un teritoriu redus, şi fără acceptarea cererii de bază ca palestinienii să aibă capita în Ierusalimul de Est.

Aşa-numitul plan de pace al administraţiei Trump pentru Orientul Mijlociu a fost respins în totalitate de către palestinieni.

Susţinătorii planurilor de anexare a guvernului israelian afirmă că protejarea aşezărilor evreieşti din Cisiordania este esenţială pentru securitatea centrului ţării, iar anexarea Văii Iordanului este esenţială dacă Israelul speră să aibă un minim de securitate la frontiera estică.

Marţi, peste 100 de republicani din Camera Reprezentanţilor şi-au afirmat sprijinul pentru Israel.

Şedinţa Consiliului de Securitate, care va avea loc prin videoconferinţă, va fi ultima întâlnire internaţională importantă pe această temă înainte de data limită de 1 iulie.

"Orice decizie cu privire la suveranitate va fi luată doar de guvernul israelian", a declarat marţi, trimisul SUA la ONU, Danny Danon.