ONU: Europa de Est are una dintre cele mai rapide creşteri a ratei infectărilor cu HIV

1 decembrie - Ziua Mondială împotriva HIV/SIDA
1 decembrie - Ziua Mondială împotriva HIV/SIDA (Justin Sullivan / Getty Images)

Rata infectărilor cu HIV înregistrează cea mai rapidă creştere în Europa de Est şi Asia Centrală, au anunţat mai multe agenţii ONU înainte de Ziua mondială de luptă împotriva SIDA.

Anul trecut, în aceste regiuni trăiau 1,5 milioane de persoane infectate cu HIV - o creştere cu 250% faţă de 2001, se arată în raportul anual al ONU, dat publicităţii miercuri la Geneva.

"Nu există încă niciun semn că epidemia din această regiune a ajuns în punctul culminant", au explicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNICEF şi UNAIDS.

Acest fenomen intervine în condiţiile în care tendinţa globală în ultimii ani a fost de stagnare a ratelor de infectare şi de deces.

Majoritatea cazurilor de infectare din Europa de Est s-au înregistrat în Rusia şi Ucraina, unde prostituţia şi abuzul de droguri au contribuit la problemă.

Însă Africa subsahariană înregistrează în continuare cel mai ridicat număr de victime. Circa 22,9 milioane de persoane infectate cu HIV trăiau anul trecut în această regiune, adică 68% din totalul din lume.

Pe de altă parte, autorii raportului afirmă că aproape jumătate dintre cei care au nevoie de medicamente antiretrovirale le-au primit în Africa subsahariană, faţă de mai puţin de un sfert în Europa de Est şi Asia Centrală.

Agenţiile ONU au avertizat că finanţarea globală pentru lupta împotriva HIV/SIDA a scăzut pentru prima dată anul trecut, cu circa 1 miliard de dolari, ajungând la 15 miliarde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură