ONU intensifică lupta împotriva violurilor comise în timp de război

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat unanim o rezoluţie ce întăreşte metodele de luptă împotriva folosirii violenţei sexuale ca o armă de război.
Victima unui viol stă în 16 octombrie 2012 în spitalul Heal Africa din oraşul congolez Goma. Fata a fost violată la vârsta de 8 ani în satul congolez Ngungu din Teritoriul Masisi. (Junior D. Kannah / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.06.2013

NEW YORK – Consiliul de Securitate al ONU a adoptat unanim o rezoluţie ce întăreşte metodele de luptă împotriva folosirii violenţei sexuale ca o armă de război.

Agenţiile ONU estimează că peste 40.000 de femei au fost violate în timpul războiul civil din Liberia în perioada 1989-2003, până la 60.000 în fosta Iugoslavie la începutul anilor 1990 şi cel puţin 200.000 de femei în Republica Democratică Congo începând cu 1998.

Siria a fost acum ataşată acestei liste negre, diverse rapoarte susţinând că numeroase femei şi fete – şi chiar băieţi – devine victime ale violului în cadrul conflictului continuu din ţară.

Acestea sunt doar câteva exemple.

După sfârşirea războiului, efectele violenţelor sexuale continuă sub forma sarcinilor, a infecţiilor transmise pe cale sexuală, a discriminării şi ostracizării victimelor.

Rezoluţia adoptată luni, 24 iunie, de către Consiliul de Securitate al ONU urmăreşte să întărească mecanismele sistemului ONU ce ar putea ajuta la eliminarea violului comis pe timp de război. Aceste măsuri includ trimiterea de psihologi-consilieri în timpul misiunilor politice şi de menţinere a păcii şi aplicarea de sancţiuni împotriva celor care comit violenţă sexuală.

Secretarul britanic de externe William Hague, care a condus întâlnirea, a cerut eliminarea violenţei sexuale, spunând că această violenţă este la fel de mult o armă de război precum sunt tancurile şi gloanţele, urmărind să distrugă comunităţi şi să atingă obiective militare.

“Avem nevoie de acţiune pe toate fronturile, din partea Consiliului de Securitate şi a ONU ca un întreg, şi din partea guvernelor ţărilor afectate de conflict”, a spus Hague. “Noi trebuie să începem să demolăm impunitatea, să creăm o nouă cultură de descurajare [a violurilor], şi în acelaşi timp să ne concentrăm pe acordarea de ajutor şi suport pe termen îndelungat pentru [victime şi] supravieţuitori.”

Făptaşii deseori rămân nepedepsiţi şi sunt capabili să îşi reconstruiască vieţile, dar victimele lor întâmpină mari greutăţi în încercarea lor de a merge mai departe, conform lui Zainab Bangura, o persoană numită de ONU în domeniul violenţelor sexuale comise în cadrul conflictelor.

“În vieţile lor de zi cu zi, supravieţuitoarele violenţelor sexuale sunt forţate să îi înfrunte pe bărbaţi ce le-au violat; în bănci, în supermarketuri şi la şcolile copiiilor lor”, a spus Bangura, “copiii a căror moştenire este ruşinea generată de violenţa sexuală, mulţi dintre aceşti copii fiind născuţi în urma violurilor.”

Ea a spus că în prezent comunitatea internaţională trebuie să ridice costul şi consecinţele pentru cei care comit aceste crime.

De asemenea adresându-se la întâlnirea Consiliului a fost actriţa şi activista umanitară americană Angelina Jolie, care este un Delegat Special al ONU pentru Refugiaţi.

Ea a făcut apel Consiliului de Securitate pentru ca acesta să fie unit în procesul de oprire a acestor atrocităţi.

“Violul ca o armă de război este un atac asupra securităţii”, a spus Jolie. “Şi o lume în care au loc aceste crime este o lume în care nu există, şi nu va exista, pace.”

Ea a susţinut că toate ţările sunt afectate de o anumită formă de violenţă sexuală, fie că este abuz domestic sau mutilare genitală la femei, şi prin urmare toate ţările au o responsabilitate de a lua măsuri pentru prevenirea acestor crime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor