ONU: Numărul victimelor înregistrate în luptele recente din Libia continuă să crească

OMS declară că peste 100 de persoane au fost ucise în Libia în luptele recente dintre miliţii rivale pentru a deţine controlul asupra capitalei Tripoli. Violenţele au generat temeri privind o nouă fază sângeroasă a războiului civil libian.
Forţe loiale guvernului libian susţinut de ONU sosesc în Tajura, o suburbie a capitalei Tripoli, 6 aprilie 2019
Forţe loiale guvernului libian susţinut de ONU sosesc în Tajura, o suburbie a capitalei Tripoli, 6 aprilie 2019 (Mahmud Turkia/Getty Images)

Cel puţin 147 de persoane au murit în luptele desfăşurate între miliţii rivale pentru controlul capitalei libiene Tripoli, a afirmat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Deutsche Welle.

OMS a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, că peste 600 de persoane au fost rănite după lansarea, de către comandantul Khalifa Haftar, a ofensivei pentru capturarea oraşului Tripoli, la începutul acestei luni, care în prezent este controlat de un guvern susţinut de ONU.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, OMS a denunţat “repetatele atacuri asupra angajaţilor serviciilor medicale şi a vehiculelor acestora” în timpul luptelor, care au început în 5 aprilie.

La începutul săptămânii trecute, ONU a precizat că noile lupte au determinat strămutarea a peste 8.000 de persoane.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi s-a întâlnit cu Haftar în Cairo pentru a discuta despre ofensivă, pe fondul unei presiuni internaţionale tot mai mari de suspendare a campaniei sângeroase. Egiptul şi Franţa menţin relaţii prietenoase cu Haftar.

În cadrul noilor violenţe Armata Naţională Libiană a lui Haftar, care susţine un guvern rival în estul ţării, luptă cu o serie de miliţii care susţin administraţia din Tripoli.

Observatorii se tem de izbucnirea unui conflict similar rebeliunii din 2011, care a dus la înlăturarea de la putere şi uciderea dictatorului Moammer Gaddafi.

De la uciderea lui Gaddafi, Libia a căzut într-o stare de haos în care miliţii cu diverse viziuni politice se luptă între ele pentru a deţine controlul.