Operaţiunile antitero din Belgia s-au terminat, susţine ministrul belgian de externe


Poliţiştii şi anchetatorii belgieni cercetează un perimetru marcat pe strada Colline din oraşul Verviers, situat în estul Belgiei, după ce doi militanţi suspecţi au fost împuşcaţi în timpul unei operaţiuni antitero, 15 ianuarie 2015.
Poliţiştii şi anchetatorii belgieni cercetează un perimetru marcat pe strada Colline din oraşul Verviers, situat în estul Belgiei, după ce doi militanţi suspecţi au fost împuşcaţi în timpul unei operaţiuni antitero, 15 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Poliţia belgiană a încheiat o amplă operaţiune antitero în care doi suspecţi militanţi, despre care s-a presupus că ar fi plănuit atacuri iminente, au fost împuşcaţi letal, a declarat vineri ministrul belgian de externe Didier Reynders.

„Operaţiunea la sol s-a încheiat. Acum exploatăm informaţiile” obţinute în urma raidului fatal din oraşul Verviers şi în urma altor operaţiuni de cercetare efectuate pe teritoriul Belgiei, a declarat Reynders pentru canalul de ştiri francez iTele.

Această operaţiune, lansată joi cu puţin timp înainte de ora 18.00 (17.00 GMT), a avut loc în contextul în care Europa se află în stare de alertă ridicată după uciderea de săptămâna trecută a 17 oameni în atacuri militante asupra revistei Charlie Hebdo şi a unui supermarket din Paris.

Un oficial belgian a declarat că operaţiunea din oraşul Verviers, situat în apropiere de graniţa germană şi la aproximativ 125 km de Bruxelles, a avut implicaţii jihadiste.

„Asta demonstrează determinarea guvernului belgian de a-i combate pe cei care vor să semene teroarea. Teama trebuie să schimbe tabăra”, a declarat premierul belgian Charles Michel, fiind citat de purtătorul său de cuvânt la finalul unei reuniuni de criză desfăşurate joi noaptea.

În luna mai a anului trecut, patru oameni au fost împuşcaţi mortal într-un atac militant asupra Muzeului Evreiesc din Bruxelles. Francezul Mehdi Nemmouche, care anterior fusese în Siria, a fost acuzat de crimă.

Bărbaţii vizaţi în Verviers au fost monitorizaţi după întoarcerea lor din Siria care a avut loc cu o săptămână în urmă, a raportat mass media belgiană.

Serviciile secrete au indicat că aceştia plănuiau un atac, conform rapoartelor media.

În paralel cu operaţiunea din Verviers, au susţinut rapoartele media, au avut loc o serie de raiduri antitero şi în alte locaţii de pe teritoriul Belgiei, inclusiv în capitala Bruxelles, unde se află sediul Uniunii Europene.

Rezidenţii din Verviers au raportat schimburi de focuri şi explozii în raidul întreprins asupra unei foste brutării din centrul oraşului.

„Suspecţii au deschis focul cu arme automate şi cu arme de mână. Zece percheziţii au avut loc la Verviers şi în regiunea Bruxelles iar doi suspecţi au murit în confruntările cu forţele de ordine. Un al treilea a fost reţinut la faţa locului. Niciun martor sau poliţist nu a fost rănit. Celula teroristă era formată din aproximativ zece persoane, unele revenite din Siria. La Verviers, suspecţii au deschis focul cu arme automate spre forţele de ordine şi au fost neutralizaţi”, a declarat procurorul Thierry Werts în cadrul unei conferinţe de presă.

„Am auzit un fel de explozii, urmate de mai multe schimburi de focuri”, a spus un rezident pentru RTFB. Un alt localnic a spus că „mitralierele au tras timp de aproximativ 10 minute”.

Un al treilea martor a declarat că a văzut doi tineri, aparent de origine nord-africană, „îmbrăcaţi complet în negru şi transportând o geantă de aceeaşi culoare”, adăugând că cei doi păreau a fi speriaţi.

Trei militanţi Daesh au ameninţat într-un videoclip postat miercuri că vor organiza atacuri în Belgia, a raportat agenţia de ştiri Belga.

Poliţia nu a stabilit până acum nicio legătură între operaţiunea antiteroristă din Belgia şi atentatele de la Paris, a anunţat joi un adjunct al procurorului parchetului federal, Eric Van der Sijpt, citat de AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe