Opoziţia germană critică presiunile lui Scholz ca Ucraina să negocieze pacea cu Putin

Roderich Kiesewetter (Getty Images)
Redacţia
09.09.2024

Opoziţia conservatoare din Germania l-a criticat dur pe cancelarul Olaf Scholz pentru comentariile sale făcute într-un interviu important de duminică despre necesitatea de a insista mai mult pentru o soluţie negociată la invazia Rusiei în Ucraina, potrivit DPA.

Roderich Kiesewetter, purtător de cuvânt pentru politică externă al creştin-democraţilor de centru-dreapta (CDU), a declarat că Scholz se lasă păcălit de propagandă rusă şi continuă să se agaţe de vechile iluzii germane, orientate spre propriile interese, despre preşedintele rus Vladimir Putin.

El a spus că schimbarea de atitudine a lui Scholz a transformat într-o „farsă” celebra sa declaraţie conform căreia invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 ar marca un punct de cotitură pentru politica de securitate germană, orientată tradiţional către apropierea de Rusia.

Scholz încearcă, acum, să se vândă pe post de „cancelar al păcii”, cu un cost profund pentru Germania şi aliaţii săi, a declarat Kieswetter pentru ziarul Bild. Cancelarul „înrăutăţeşte situaţia din Ucraina şi slăbeşte astfel securitatea europeană şi germană”.

Cu toate acestea, Kiesewetter a susţinut că deschiderile către Rusia fac parte dintr-o strategie din partea unor membri ai Partidului Social-Democrat de centru-stânga (SPD) al lui Scholz, "de a împinge foarte subtil Ucraina către o pace de faţadă dictată de Rusia, în care sprijinul este redus treptat şi sunt solicitate în schimb negocieri fictive."

Comentariile lui Scholz au loc cu mai puţin de două săptămâni înainte ca Dietmar Woidke, coleg de partid şi premier al landului Brandenburg (est), să se confrunte cu alegeri de stat dificile, în condiţiile în care Alternativa pentru Germania (AfD), partid de dreapta, este în creştere.

Alegerile din 22 septembrie urmează unor alegeri locale ţinute în urmă cu trei săptămâni, în care AfD a înregistrat câştiguri istorice, ajungând pe primul loc în Turingia şi devansând CDU în Saxonia - pentru prima dată de când un partid de dreapta a ajuns pe primul loc de la preluarea puterii de către nazişti în anii 1930.

Într-un lung interviu acordat duminică radiodifuzorului public ZDF, Scholz a declarat: „Cred că acesta este momentul să discutăm cum putem ieşi din acest război şi să obţinem pacea mai repede decât pare în prezent”.

Conferinţele de pace anterioare au exclus Rusia şi au sprijinit cererile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care Putin le-a respins ca fiind absolut inacceptabile.

Duminică, Scholz a declarat că ar trebui să aibă loc noi discuţii de pace care să îi aducă pe ruşi la masa negocierilor.

Planul de pace al lui Zelenski cere retragerea completă a trupelor ruse din toate zonele Ucrainei, inclusiv din peninsula Crimeea.

Rusia ar trebui, de asemenea, să fie de acord cu plata de despăgubiri în conformitate cu planul ucrainean, precum şi să predea politicienii şi personalul militar rus unui tribunal penal internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor