Optimismul întreţine sănătatea organismului

Fată optimistă
Fată optimistă (Pixbay.com)

Optimismul este atitudinea de a judeca lucrurile în aspectul lor pozitiv sau cel mai favorabil şi este de origine latină - ”optimus” înseamnă „foarte bun”. Acest termen a fost dezvoltat de filosoful german Leibniz şi popularizat de filozoful şi scriitorul frances Voltaire în lucrarea „Candid, Ou l'Optimisme” în anul 1759.

Fiinţele umane sunt creaturi emoţionale, iar viaţa se transpune în emoţii: momente de bucurie, de calm şi momente de tristeţe.

Putem supune că optimismul este o atitudine ce ne permite să evaluăm fiecare trăire, lucru, circumstanţă cu care ne confruntăm, cu curaj şi perseverenţă.

Studiind persoanele cu atitudine pozitivă s-a constatat că acestea sunt mai fericite, au succes în ceea ce fac, sănătatea lor este mai bună şi, datorită faptului că au o mare rezistenţă la stres şi evită depresia, ar putea trăi mai mult.

Optimismul vine din natura persoanei, ne naştem cu acest temperament, dar putem să şi învăţăm să fim optimişti, obsevând oamenii din jurul nostru, adoptând noi moduri de a gândi şi exersând noi obiceiuri.

Optimiştii sunt extrem de pozitivi, energici, cu speranţă de viaţă mai mare, sunt solidari şi afectivi, capabili să vadă partea bună a lucrurilor. Ei urcă munţii pentru că au încredere în propriile picioare, se confruntă cu dificultăţi pe care le rezolvă cu calm, iar dacă ceva nu merge bine, nu renunţă la obiectivele lor.

Ei îşi asumă scopuri, trăiesc motivat, creează oportunităţi, concurează, insistă şi rezistă pentru a-şi atinge scopul. Optimismul este o psihologie a vieţii pe care doar puţini ştiu să şi-o asume şi să o apere în viaţă. Ei ştiu că există înfrângere, oameni toxici şi întârzieri în soluţionarea problemelor, dar, cu toate acestea, au o atitudine pozitivă, nu vor să renunţe la atitudinea lor.

”Trăieşte viaţa cu o atitudine optimistă, ştiind că tot ceea ce se întâmplă te avantajează într-un fel sau altul.” - Anthony Robbins

Optimismul este un stil de viaţă ce implică o sănătate bună, dar adevărata putere vine din efortul zilnic, dintr-o atitudine activă faţă de situaţiile dificile pe care ni le oferă viaţa şi care ne obligă să ne confruntăm cu propriile temeri şi preocupări. Optimismul este sinonim cu zeci de cuvinte care au conotaţie pozitivă: încredere, linişte, securitate, credinţă, speranţă şi convingere.

Mari gânditori ai lumii au afimat că optimistul găseşte fericirea pe calea autorealizării, în stabilirea lucrurilor, a obiectivelor şi în realizarea lor, dar şi în ajutorul dat altei persoane, în alturism şi compasiune.