Orban: Contestarea licitaţiei pentru cele 115 milioane de măşti destinate celor vulnerabili, un mod de a băga beţe în roate

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Screenshot)

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că va solicita soluţionarea rapidă a contestaţiei făcute de firma Best Achiziţii cu privire la rezultatul licitaţiei organizate de Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea a 115 milioane de măşti destinate persoanelor vulnerabile. În plus, în opinia liderului PNL contestaţia nu este întemeiată şi este menită să pună beţe în roate.

“Solicit Comitetului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor să soluţioneze cu celeritate, să nu aştepte cele 20 de zile şi să acorde o prioritate absolută soluţionării acestei contestaţii. Din punctul meu de vedere, contestaţia nu este întemeiată, măştile au fost achiziţionate în funcţie de preţ – un preţ de 0,68 de lei – iar al doilea criteriu a fost termenul de livrare – termenul de livrare convenit a fost de şapte zile. Compania care contestă nu şi-a arătat capacitatea de a livra în cadrul termenului care a fost stabilit în documentaţia de licitaţie. Mi se pare o contestaţie care să ne pună beţe în roate. Solicit CNSC să soluţioneze rapid această contestaţie”, a susţinut Orban după o vizită la Uzina ALRO Slatina.

Liderul PNL a precizat că, în condiţiile în care este vorba de pachete de 50 de măşti destinate persoanelor vulnerabile şi de cetăţeni români aflaţi sub incidenţa legii venitului minim garantat, adică beneficiari de ajutoare sociale sau de alte forme de sprijin, contestaţia nu reprezintă altceva decât un mod de a “băga beţe în roate”.

“Este vorba de persoane cu dizabilităţi, de pensionarii care beneficiază de o pensie sub pensia socială. Deci este vorba de cele mai vulnerabile persoane şi care au nevoie de aceste măşti, iar această atitudine de a contesta, din punctul meu de vedere, fără niciun motiv, o licitaţie care s-a derulat transparent îmi pare aşa ca un mod de a băga beţe în roate şi sistemul acesta pune în pericol sănătatea acestor concetăţeni de-ai noştri pentru care este prevăzută această măsură”, a adăugat Orban.

Remarcile premierului vin în contextul în care, firma Best Achiziţii, care a încheiat mai multe contracte cu spitalele din subordinea Primăriei Bucureşti pentru furnizarea de măşti şi combinezoane COVID 19, a contestat rezultatul licitaţiei organizate de Ministerul Sănătăţii în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA pentru achiziţia de 115 milioane de măşti. Ministerul a anunţat pe 24 iunie că Naguma Medical Supply SRL, deţinută de omul de afaceri Michael Topolinski, este câştigătorul licitaţiei.

Omul de afaceri Michael Topolinski a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro, că va livra aceste măşti în termenul de 7 zile prevăzut în contract, garantând preţul de 0,68 de lei pe mască printr-un contract semnat cu un mare producător din China.

Totuşi, potrivit informaţiilor G4Media.ro, contractul nu va putea fi semnat până la rezolvarea contestaţiei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi la finalizarea unui eventual proces la Curtea de Apel.

În ceea ce priveşte firma Best Achiziţii, aceasta este controlată de Mihaela Elena Neagu şi în ultimul deceniu a încheiat o serie contracte cu statul în valoare de zeci de milioane de euro. În 2017, firma nu avea decât un angajat.