Orban: Deşi măsurile de relaxare nu au dus la o creştere a numărului de îmbolnăviri, am emoţii

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a afirmat, la Digi24, că, deşi nu a avut loc o creştere a numărului de îmbolnăviri la 15 zile după ridicarea stării de urgenţă, are emoţii în legătură cu întreaga situaţie. În plus, premierul a discutat despre raţionamentul din spatele impunerii unor măsuri precum luarea temperaturii la intrarea în supermarketuri sau reţinerea datelor clienţilor care îşi fac rezervări la terase.

“După 15 zile (n. red. – de la finalul stării de urgenţă), lucrurile par să fie în regulă, măsurile de relaxare nu au dus la o creştere a numărului de îmbolnăviri. Acum, în schimb, vă spun că am emoţii. Vă spun de ce, vă dau câteva exemple: De ce am introdus obligativitatea măsurării temperaturii? Mai mult ca să îi ajutăm pe oameni. Pentru că un om nu e întotdeauna foarte preocupat, nu îşi măsoară mereu temperatura, nu e atent la simptome, dacă se duce într-un spaţiu, când se duce la serviciu sau când se duce la supermarket şi i se măsoară temperatura”, a declarat Orban.

În ceea ce priveşte înregistrarea datelor celor care îşi fac rezervări la terase, premierul a susţinut că o astfel de măsură este necesară pentru cazul în care se identifică un client infectat cu Covid-19 şi trebuie lansată rapid o anchetă epidemiologică.

“O altă chestiune, de ce trebuie să înregistreze patronii teraselor datele celor care fac rezervarea? Păi lucrul ăsta se întâmpla şi înainte. Deodată lumea a uitat că înainte dacă cineva făcea o rezervare... Vă spun care a fost raţiunea acestei măsuri – a fost foarte simplă. Din cauză că se adună foarte mulţi oameni la un loc, dacă se descoperă un caz de persoană care este pozitivă, care s-a dus într-o terasă, ai nevoie pentru rapiditatea anchetei epidemiologice să poţi să consulţi bazele de date ca să ştii care sunt persoanele care există cu risc de infectare”, a explicat Orban.

De asemenea, premierul a subliniat că emoţiile sunt legate de respectarea regulilor, de punerea în practică a “acestor chestiuni care sunt importante”.

“Şi la un concert, de exemplu, la un concert în aer liber trebuie respectate regulile pe care le-am stabilit, de distanţă fizică, de protecţie sanitară, purtarea măştii la concert”, a adăugat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne