Orban: Vom creşte pensiile, dar în mod realist. 40% - o "nucă fierbinte" cu care PSD îşi asigură capital electoral

Prim-ministrul Ludovic Orban
Prim-ministrul Ludovic Orban (Epoch Times Romania)

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, la Digi24, că pensiile vor fi mărite, dar la stabilirea cuantumul măririi se va ţine seama de cât permite economia în mod real.

„Vom creşte cu siguranţă pensiile, dar în mod realist, având garanţiile de sustenabilitate. [...] Pensionarii să aibă încredere că vom creşte pensiile, cu cât ne va permite economia, şi că va exista această creştere de pensie şi o să încercăm să facem o creştere de pensie care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă”, a declarat Ludovic Orban.

Şeful Executivului a precizat că e nevoie de un fundament economic solid pentru acest lucru şi în funcţie de rezultatele obţinute în economie, va face şi anunţul despre pensii.

„Putem să facem ca PSD, să ne facem că mărim şi să creştem de fapt inflaţia. Erodează toată puterea de cumpărare, în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor”, a explicat Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai explicat faptul că o creştere de 40% ar fi fost „foarte dificilă chiar şi în condiţii de normalitate economică” şi consideră că majorarea respectivă este mai degrabă „o nucă fierbinte” prin care PSD-ul şi-a asigurat capital electoral.

„Acum, eu vă spun sincer, creşterea cu 40% ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică. Ceea ce este fără un fundament economic solid e foarte greu de pus în practică. [....] Aici este, cum să zic, o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD, pentru cazul în care ei pierd puterea să aibă cu ce să recupereze capital electoral. [...] Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. [...] Pentru că degeaba măreşti pensiile, dacă după aia nu poţi să le plăteşti”, a explicat Ludovic Orban.

Premierul a adăugat totodată că mărirea pensiilor se va face în mod „realist, pe baza realităţilor economice şi având garanţia sustenabilităţii pe termen lung a plăţii pensiilor”.

„Nu poţi să-ţi baţi joc. Impactul pe 2021 este de aproximativ 52 de miliarde de lei, adică 10 miliarde de euro, iar impactul pe 2022 este estimat la 83-84 de miliarde de lei. Cu atât cresc cheltuielile bugetului de pensii şi implicit ale bugetului de taxe. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie să subvenţionezi din bugetul de stat. Noi avem investiţii anul acesta 52 de miliarde”, a arătat Ludovic Orban.