Orchestra Poliţiei din Moscova schimbă tonul oficial referitor la Falun Dafa

Practicanţi Falun Gong într-un spectacol de cultură tradiţională chineză, cu tobe de brâu şi Dansul Leului în Piaţa Roşie, Kremlin.
Practicanţi Falun Gong într-un spectacol de cultură tradiţională chineză, cu tobe de brâu şi Dansul Leului în Piaţa Roşie, Kremlin. (The Epoch Times)

Modificările în climatul politic de la Beijing par să fi schimbat atitudinea oficială de la Moscova în ce priveşte practica spirituală Falun Gong.

Pe 27 mai, practicanţii Falun Gong (cunoscut, de asemenea, sub numele de Falun Dafa), au fost invitaţi să participe la un eveniment organizat de către Orchestra de Poliţie din Moscova la sărbătorirea sporturilor. Evenimentul, la care au participat peste 10.000 de persoane, a avut loc în Piaţa Roşie din Moscova, chiar lângă sediul guvernului Rusiei, Kremlinul.

Maestrul de ceremonii al evenimentului a fost un poliţist în uniformă, care a prezentat practicanţii Falun Dafa participanţi şi Falun Dafa drept "măreaţa şi puternica Falun Dafa!".

Poliţia rusă nu a fost întotdeauna atât de primitoare faţă de practicanţii Falun Dafa.

Textul principal Falun Dafa, Zhuan Falun, a fost interzis de către un tribunal rus în 2008 - o interdicţie care a fost în cele din urmă confirmată în 2011 de către o curte de apel rusă, după o luptă legislativă de trei ani.

În trecut, Poliţia a vizitat frecvent casele practicanţilor hărţuindu-i, interzicându-le să organizeze adunări ample.

Poliţia Rusiei permitea doar unui singur practicant să stea în faţa consulatului chinez la un moment dat în semn de protest faţă de persecuţia împotriva Falun Gong în China. În cazul în care un trecător mergea la un practicant pentru a cere mai multe informaţii, poliţia trata conversaţia ca o adunare a două persoane şi aresta practicantul.

Hărţuirea a avut la origine relaţiile strânse ale guvernului rus cu Partidul Comunist Chinez (PCC).

Când Zhuan Falun a fost interzis în 2008, şeful Grupului Helsinki din Moscova, şi laureat al Premiului Saharov, Ludmila Alexeieva, a denunţat procesul ca fiind ilegal.

"Decizia a fost luată doar pentru că practicanţii Falun Gong sunt persecutaţi în China, iar liderii din ţara noastră au relaţii bune cu China. Şi în mod clar, pentru motive politice, pentru a obţine aprobarea din partea liderilor chinezi, au fost luate aceste decizii", declara atunci Alexeieva.

Falun Dafa implică practicarea a cinci exerciţii meditative şi un mod de viaţă în conformitate cu principiile adevăr, compasiune, toleranţă, aşa cum sunt prezentate în Zhuan Falun.

Practica a fost făcută publică în 1992 şi a devenit rapid foarte populară. În 1999, între 70-100 milioane de oameni practicau Falun Dafa în China, potrivit unui studiu realizat de Administraţia Chineză a Sporturilor.

În iulie 1999, şeful de atunci al PCC, Jiang Zemin, a lansat o campanie pentru a "eradica" practica. Jiang se temea de popularitatea Falun Dafa şi a considerat învăţăturile acesteia drept o ameninţare la adresa ideologiei PCC.

Persecuţia a continuat de atunci, dar condiţiile pentru ca aceasta să mai dureze sunt precare. Jiang a organizat o facţiune pentru a conduce persecuţia, dar în aprilie, Bo Xilai, un oficial de frunte în acea facţiune, a fost eliminat din toate posturile de partid şi este în prezent anchetat. Cel mai puternic membru al facţiunii, ţarul securitaţii interne, Zhou Yongkang, este, de asemenea, anchetat şi este de aşteptat să fie eliminat din posturile pe care le deţine în viitorul apropiat.

Premierul Wen Jiabao, conform afirmaţiilor celor familiarizaţi cu observaţiile făcute de acesta la şedinţele de partid, a cerut ca persecuţia Falun Dafa să fie oprită.

Cu Jiang însuşi aflat într-o stare vegetativă şi cu puterea facţiunii sale diminuată, Kremlinul nu are nici un avantaj evident în a continua să hărţuiască Falun Dafa.

La evenimentul din Piaţa Roşie, practicanţii Falun Gong au prezentat spectacolul tradiţional chinez al toboşarilor şi dansul leului, de jur-împrejurul pieţei continuu, timp de patru ore, însufleţind evenimentul.

Practicanţii au susţinut, de asemenea, diverse alte spectacole, au demonstrat exerciţiile practicii şi au aşezat 15 mese pentru confecţionarea de flori de lotus din hârtie (origami). Expoziţia Falun Gong a fost atât de populară încât mulţi vizitatori au fost în imposibilitatea de a ajunge destul de aproape de mese pentru a face ei înşişi lotuşi de hârtie.

Practicanţii Falun Gong din alte părţi ale Rusiei au trimis chiar cutii cu flori de lotus la Moscova, dându-le conductorilor de trenuri pentru a le înmâna practicanţilor din Moscova, astfel încât să fie suficiente pentru a le distribui tuturor oamenilor.

Falun Dafa este practicată în peste 100 de ţări din întreaga lume şi de multe ori primeşte sprijin de la guvernele naţionale sau locale. Congresul SUA a adoptat patru rezoluţii cerând încetarea persecuţiei împotriva Falun Dafa în China şi peste 14.000 de proclamaţii în onorarea Falun Dafa au fost date de către guvernele locale şi de stat din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii