Ordonanţa de Urgenţă care permite împuşcarea urşilor a fost aprobată. Cine va lua deciziile privind modul de intervenţie

(ziarulprahova.ro)

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, în cadrul unui briefing de presă, că Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun.

„În şedinţa de guvern de astăzi a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă cu privire la aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. (…) În şedinţa de guvern am transmis – în afară de această ordonanţă de urgenţă sau dincolo de acest act normativ – am transmis nevoia unei strategii prin care să controlăm populaţia de urşi. Această ordonanţă este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populaţiei de urşi pe termen lung. Şi înţeleg de la domnul secretar de stat că avem deja un proiect [...] şi am putea avea această strategie implementată şi cu măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat la rândul său că, potrivit actului normativ, în cadrul fiecărei unităţi administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenţie imediată, condusă de primar sau de viceprimar. Aceştia vor decide asupra modului de intervenţie imediată ce poate consta în alungarea, tranchilizarea şi relocarea, eutanasierea sau împuşcarea ursului.

„Veste bună! Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care reglementează măsurile de protecţie împotriva urşilor. Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unităţi administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenţie imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenţie imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea şi relocarea, eutanasierea sau împuşcarea ursului. Sunt ferm convins că nu noi din Bucureşti trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanţele locale, analizând expertiza profesională şi gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul. Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să îşi poată apăra comunitatea de pericol în condiţiile legii, fără frică”, a scris Tanczos Barna, miercuri, pe pagina sa de Facebook.