Ordonanţa Lăcomiei. Comisia Europeană avertizează asupra impactului negativ

După Coaliţia pentru Dezvoltarea României, ambasadorul Germaniei şi Camera de Comerţ Americană, Comisia Europeană avertizează şi ea asupra potenţialului negativ al OUG 114.
Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles
Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Ordonanţa de urgenţă 114/2018 (act normativ cunoscut opiniei publice că Ordonanţa Lăcomiei) constituie un risc în prognoza economică pentru România, având potenţiale efecte negative asupra creditării şi asupra deciziilor de investiţii în ţară, avertizează Comisia Europeană în Prognoza economică de iarnă, emisă joi, relatează HotNews.

Nu în ultimul rând, estimarea Comisiei Europene de creştere economică a României pe anul 2019 este mult mai pesimistă decât creşterea pe care se bazează Guvernul în fundamentarea proiectului de buget pe anul 2019, mai arată sursa citată.

„Pe lângă un potenţial impact negativ asupra creditelor, impactul ordonanţei de urgenţă din decembrie ar putea avea un efect mult mai larg. De exemplu, creşterea semnificativă a imprevizibilităţii mediului de afaceri din România poate avea un impact negativ asupra deciziilor de investiţii. Evoluţia investiţiilor în 2019 va depinde în mare măsură de impactul politicilor introduse în decembrie 2018 asupra sectoarelor bancar, energetic şi de telecomunicaţii. Contribuţia exporturilor nete la creşterea economică este de aşteptat să rămână negativă, dar progresiv mai mică în 2019 şi 2020”, spune CE în prognoza sa de iarnă.

În ceea ce priveşte creşterea economică a României pe anul 2019, Comisia anticipează un 3,8%, mult sub estimarea de 5,5% pe care Ministerul Finanţelor a fundamentat proiectul de buget pe anul 2019. De asemenea, scumpirile vor continua şi anul acesta, inflaţia fiind estimată la 3,3%.

Articolul integral poate fi citit aici.

Reamintim că nu doar Comisia Europeană a tras semnale de alarmă în legătură cu acest act normativ adoptat pe repede înainte de Guvernul Dăncilă fără un minimum de consultări cu actorii din domeniu. Astfel, Coaliţia pentru Dezvoltarea României i-a cerut premierului Dăncilă abrogarea OUG 114, acuzând că aceasta schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susţin modernizarea economiei şi calitatea vieţii populaţiei: sectorul energetic, sectorul telecomunicaţiilor, sectorul financiar-bancar şi piaţa de capital şi că inducerea a unui şoc nejustificat în aceste sectoare riscă să le împingă într-o criză profundă.

Ambasadorul Germaniei a atras şi el atenţia că investitorii îşi regândesc investiţiile, le amână ba chiar le-ar putea muta pe alte pieţe din cauza climatului de nesiguranţă creat pe de o parte de modificările legislative făcute fără consultarea mediului privat, pe de altă parte de prezentarea companiilor străine drept duşmani ai societăţii. La rândul său, Camera de Comerţ Americană a transmis şi ea un mesaj asemănător referitor la amânarea sau chiar relocarea investiţiilor, criticând guvernarea prin "ordonanţe de urgenţă din care lipseşte urgenţa, care deviază de la normele legale şi de la abordarea Europeană privind mai buna reglementare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne