Organizaţie europeană: Sute de conturi Twitter legate de China au acţionat coordonat pentru a semăna dezbinare în perioada alegerilor SUA

Până şi europenii şi-au dat seama. De ce nu şi mass media americană?
(Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

O operaţiune sofisticată desfăşurată pe mediile de socializare, despre care se crede că este legată de regimul comunist chinez, a jucat un rol cheie în răspândirea dezinformării, semănarea discordiei şi amplificarea apelurilor la violenţă în timpul şi după alegerile din noiembrie, a constatat un raport al Universităţii Cardiff.

Institutul de Cercetare a Criminalităţii şi Securităţii (CSRI), o unitate interdisciplinară de la Universitatea Cardiff, a cărei misiune este de a ajuta la „abordarea problemelor de securitate şi criminalitate locale, naţionale şi globale”, a publicat pe 27 ianuarie un raport în două părţi (prima parte - pdf, partea a doua - pdf), care a descris o operaţiune conectată cu China, desfăşurată pe Twitter în scopul influenţării alegerilor prezidenţiale şi divizării societăţii.

Citiți și Chinezii, băgaţi până în gât în firma Dominion Voting Systems, care a asigurat maşini de intabulat în 28 de state ale SUA

Institutul a constatat că reţeaua a răspândit propagandă anti-americană, a căutat să descrie sentimentul anticomunist din Hong Kong într-o lumină negativă şi a amplificat apelurile la violenţă înainte şi după incidentele din 6 ianuarie, când protestatari au pătruns ilegal în clădirea Capitoliului SUA din Washington DC. În timp ce unele dintre mesajele pe care reţeaua le-a trimis pe Twitter au repetat „temele folosite de comunităţile de dreapta, 'patriotice', marea majoritate a postărilor care se refereau la preşedintele [Donald] Trump au avut un conţinut negativ”, se arată în raport.

Citiți și Venezuela, Serbia, Olanda, Canada - excursie în bizara lume a maşinilor de vot folosite în alegerile americane

Echipa CSRI a descoperit peste 400 de conturi conexate, implicate în activităţi suspecte. Acestea au fost închise de Twitter după ce au fost semnalate de cercetători şi informaţiile au fost transmise companiei de socializare.

Profesorul Martin Innes, director CSRI, a arătat într-o declaraţie că, deşi numai Twitter poate certifica pe deplin atribuirea unui anumit cont, o analiză a uneia dintre unităţile de cercetare a institutului care a folosit urme open-source „sugerează puternic mai multe legături cu China”.

Citiți și Cum au suflat alegerile comuniştii pro-China din SUA pentru Joe Biden - în stil tradiţional

O dovadă puternică a legăturii cu China include utilizarea limbii chineze, iar când s-a folosit engleza, au existat dovezi că textele erau generate de instrumente de traducere automată, a afirmat CSRI. Alţi factori care indică legături cu China sunt concentrarea pe subiecte importante pentru interesele geopolitice chineze, faptul că activitatea conturilor se desfăşura doar în timpul orelor de program din China şi activitatea a fost limitată în timpul unei sărbători naţionale chineze.

"Comportamentul conturilor a fost sofisticat şi disciplinat şi aparent conceput pentru a evita detectarea prin contramăsuri desfăşurate uzual de Twitter", a menţionat Innes, adăugând că reţeaua pare să fi fost organizată ca o serie de celule aproape autonome, cu legături minime între ele, pentru a proteja reţeaua în ansamblu.

Citiți și De ce nu vorbeşte nimeni de legăturile comuniste ale Kamalei Harris, în afară de Trump?

Innes a afirmat că dovezile colectate de echipa sa, legate de activitatea grupului, „plasează operaţiunea drept o încercare semnificativă de a influenţa traiectoria politicii americane de către actorii străini”.

O temă cheie legată de incidentul de la Capitoliu, împinsă de actorii implicaţi în reţeaua presupus chineză, a fost prezentarea Statelor Unite ca o „naţiune haotică aflată în pragul colapsului politic şi al dezordinii majore”, se arată în raport. Uneori, acest lucru a fost combinat cu retorica anti-Trump, raportul citând ca exemplu mesajul: „Nebunia finală a lui Trump nu poate amâna ziua sa finală”.

Citiți și EXCLUSIV. Trevor Loudon: Organizatorii revoltelor din SUA au legături importante cu China

O altă temă majoră împinsă în spaţiul public de actorii legaţi de China a fost „denigrarea Hong Kong-ului”, care a inclus portretizarea centrului financiar al Asiei de sud-est ca fiind instabil din cauza revoltelor, ilustrând societatea oraşului drept „ingrată, în ciuda eforturilor Chinei” şi susţinând că este prinsă în lupta cu focarul COVID-19. Grupul prezenta, de asemenea, eforturile diplomatice britanice şi americane referitoare la criza din Hong Kong drept „interferenţă” - un punct cheie al propagandei vehiculate de regimul comunist chinez.

Un alt punct de interes al propagandiştilor a fost COVID-19, inclusiv „utilizarea virusului pentru a calomnia mai multe guverne considerate incompetente”, folosind mesaje împotriva fostului preşedinte Donald Trump, criticându-i în special referinţele la sintagma „virusul Chinei”. Conturile au împins, de asemenea, naraţiunea potrivit căreia virusul Wuhan ar fi apărut în afara Chinei, raportul citând, ca exemplu, eforturile de a lega virusul de un laborator american din Fort Detrick.

Citiți și EXCLUSIV. Trevor Loudon: Organizatorii revoltelor din SUA au legături importante cu China

Deşi CSRI a spus că nu poate fi sigură că reţeaua aparţine regimului chinez, raportul a menţionat că ponderea dovezilor sugerează cu tărie că este şi, „este puţin probabil ca reţeaua să funcţioneze fără ştirea şi/sau îndrumarea autorităţilor. Acest lucru este semnificativ având în vedere nivelurile de influenţă şi interferenţă în politica SUA în care s-au angajat conturile implicate”.

Rezultatele studiului par să valideze o evaluare făcută de fostul director al serviciilor de informaţii naţionale (DNI), John Ratcliffe, conform căreia China a intervenit în alegerile din 2020 din Statele Unite.

„Pe baza tuturor surselor de informaţii disponibile, cu definiţii aplicate în mod consecvent, şi cercetând independent de consideraţii politice sau de presiuni nejustificate, Republica Populară Chineză a încercat să influenţeze alegerile federale americane din 2020”, a afirmat Ratcliffe într-o scrisoare adresată Congresului, după alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe