OSCE va sprijini Moldova în promovarea politicilor de integrare a minorităţilor naţionale

(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
11.11.2013

"OSCE va sprijini Republica Moldova în promovarea politicilor de integrare a minorităţilor naţionale", a declarat luni în cadrul unei întrevederi cu premierul Iurie Leancă, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale (ÎCMN), Astrid Thors, care se află într-o vizită oficială de trei zile în Republica Moldova. Potrivit "Infotag", care face referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, premierul a confirmat interesul Republicii Moldova pentru continuarea dialogului cu ÎCMN în direcţiile prioritare de cooperare şi a apreciat rolul acestuia în realizarea politicii de integrare a minorităţilor naţionale.

Iurie Leancă a menţionat că politica promovată de Executiv în domeniul relaţiilor interetnice îşi propune să păstreze identitatea culturală, lingvistică şi religioasă a minorităţilor naţionale. Premierul a subliniat importanţa coeziunii interetnice în societatea moldovenească, menţionând că aceasta reprezintă o condiţie indispensabilă a stabilităţii sociale, dar şi în procesul de reglementare a problemei transnistrene.

Astrid Thors a apreciat pozitiv cooperarea bilaterală şi contribuţia Guvernului la realizarea proiectelor comune în diverse domenii, inclusiv în instruirea lingvistică a minorităţilor naţionale.

În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre organizarea recensământului populaţiei în primăvara anului 2014, situaţia din autonomia găgăuză, precum şi din şcolile moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

Tot luni, oficialul OSCE a avut o întrevedere şi cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, cu care a discutat despre domeniile de cooperare dintre RM şi ÎCMN, printre care pregătirea lingvistică a funcţionarilor publici şi susţinerea proiectelor naţionale în acest sens.

Ministrul Natalia Gherman a subliniat importanţa promovării integrării sociale a minorităţilor naţionale, în particular în domenii precum participarea în viaţa publică, procesele educaţionale, domeniul lingvistic şi mass-media.

Totodată, partea moldovenească a menţionat că respectarea drepturilor minorităţilor naţionale este un element important în agenda europeană promovată de Guvernul R. Moldova.

Astrid Thors a exprimat disponibilitatea Oficiului Înaltului Comisar de a oferi, în continuare, asistenţă pentru autorităţile R. Moldova în elaborarea politicilor de integrare a minorităţilor naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor