Oul evazionist. Varujuan Vosganian şochează

Faptul că mulţi oameni consumă produse din gospodăria proprie în loc să le ia din comerţ "ne costă" în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei, susţine Varujan Vosganian.
Varujan Vosganian
Varujan Vosganian (Epoch Times România)

"Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduveşte” bugetul de cincizeci de bani!" a scris joi, pe Facebook, deputatul Varujan Vosganian, într-o postare prin care, susţine el, ridică "o problemă reală a economiei româneşti, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relaţiilor de piaţă."

Practic, în postarea sa, Vosganian "atacă" "autoconsumul", susţinând că prin faptul că unii oameni consumă ouă, legume, fructe etc. din gospodăria proprie, în loc să le ia din comerţ, nu produc impozite la stat.

"Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ.

Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe.

În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel în ce priveşte roşiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, coteţele, brazdele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite. Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pieţele ţărăneşti.

Locuitorii din Danemarca, Franţa şi din alte ţări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte şi nici nu amestecă în ceaun roşiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei.", susţine Vosganian.

Aşa cum era de aşteptat, postarea deputatului - acuzat cândva de DNA de subminarea economiei naţionale-, a stârnit numeroase comentarii:

"Să nu credeţi, domnule Varujan Vosganian, că nu am observat lupta permanentă a guvernanţilor împotriva economiei naturale, de fapt împotriva libertăţii economice. Se folosesc tot felul de pretexte nobile de a lovi în micii producători, spre exemplu primejdia gripei aviare, respectarea normelor sanitare, comerţul civilizat, cit şi o făţarnică grijă faţă de sărmanul ţăran, care nu trebuie lăsat să cîştige din munca proprie, dar eventual trebuie să i se dea subvenţii din bugetul de stat (fiindcă omul independent care se descurcă singur deranjează şi trebuie încurajată dependenţa oamenilor de stat). Faptul că „ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă” e problema voastră, a guvernanţilor lacomi şi a cercurilor de interese conectate la bugetul de stat pe care le susţineţi, nu o problemă a oamenilor cinstiţi!", scrie, de exemplu, Marius Mioc.

"D-le Varujan, asta-i culmea ipocriziei! De vreo 30 de ani vă tot perindaţi în tot soiul de parlamente (începând cu CPUN-ul comunist şi terminând cu 'casa groazei' din legislatura actuală) non-stop de m-am şi plictisit să vă mai văd: acelaşi Varujan, îmbătrânit dar sigur, trecând ba într-o formaţiune politică, ba într-alta, ba într-un guvern, comisie sau cancelarie, ba într-altul... !!!
Şi acum veniţi şi 'vă lamentaţi' că o parte importantă din economie merge prost şi nu 'este în relaţie normală de piaţă'!!??
Păi cine a 'construit' mecanisme proaste economice şi s-a înfruptat şi întreţinut din necunoaştere, ignoranţă şi, de ce nu, şi 'prostie', pentru foloase şi statut personal!? Eu!? Nicidecum! Dvs. Şi cei ca dvs. care tot 'politicizaţi' şi 'parlamentarizaţi' de vreo treizeci de ani încoace....:) Dvs. trebuie să fiţi traşi la răspundere, şi veţi fi! Cu toţii! Măcar în sens moral...!!! :) Zău, domnule Varujan, mai bine vă lăsaţi, atât de politică cât şi de economie / şi varianta sa aplicată, finanţele! Sunteţi depăşit! :))) Mai bine rămâneţi la stadiul de poezie...:)
Vă spune un om care vă simpatizează aşa, la nivel inter-uman! Nu şi la nivel profesional, sau 'viziune' politică, desigur!", scrie altă persoană.