(P) Credit de nevoi personale vs. credit rapid – pentru care să optezi?

Băncile şi IFN-urile vin în întâmpinarea ta cu numeroase oferte de creditare. Diferenţele dintre împrumuturile de nevoi personale şi cele rapide sunt semnificative. Tocmai de aceea, este important să le analizezi cu atenţie, pentru a afla care este cea mai bună soluţie de creditare pentru nevoile tale.

Un împrumut te poate ajuta să-ţi pui în practică ideile sau să rezolvi anumite situaţii neprevăzute. Pentru a determina ce tip de credit este mai rentabil, este indicat să parcurgi următoarele etape:

  • Hotărăşte, într-un mod responsabil, suma pe care o doreşti. Dacă împrumuţi mai mult, te vei trezi înglodat în datorii cărora nu le vei mai putea face faţă.
  • Alege cu atenţie perioada de rambursare.
  • Află ce condiţii îţi cer băncile şi IFN-urile pentru a-ţi acorda finanţarea.

Ia o decizie în funcţie de suma necesară

Dacă îţi trebuie o sumă semnificativă, îţi poţi îndrepta atenţia către un credit de nevoi personale. Băncile îţi pot acorda o finanţare de până la 130.000 de lei, perioada contractului de credit fiind cuprinsă între 1 şi 5 ani. Printre avantajele de care poţi profita se află şi reducerea valorii dobânzii, în cazul în care decizi să-ţi muţi salariul la banca aleasă pentru creditare sau în situaţia încheierii unei asigurări de viaţă.

În schimb, dacă ai nevoie de mai puţini bani, poţi lua în considerare un credit rapid care-ţi oferă, în cele mai multe cazuri, până la 4.000 de lei. Perioada de rambursare este, în general, de câteva săptămâni sau luni. În paralel, anumite IFN-uri au ridicat limita creditării la până la 40.000 de lei, oferindu-ţi şi posibilitatea achitării împrumutului în până la 5 ani.

Dacă te afli la primul credit rapid, poţi profita şi de creditare fără dobândă, de la unele IFN-uri. Însă, dacă eşti rău platnic, vei avea parte de dobânzi penalizatoare crescute, ba mai mult, te poţi aştepta la DAE de peste 7.500%.

Acces la finanţare dacă respecţi condiţiile de eligibilitate

Băncile pun preţ pe îndeplinirea unor condiţii minime pentru acordarea unui împrumut de nevoi personale. Poţi aplica pentru un astfel de credit dacă încasezi venituri permanente, dacă eşti angajat în baza unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi dacă lucrezi de cel puţin 3 luni la actualul angajator. Există şi o cerinţă legată de vechimea totală în muncă, fiind musai să nu fie sub 1 an.

La polul opus, IFN-urile vin în întâmpinarea ta cu mai puţine condiţii, fiind important să ai peste 18 ani şi să fii cetăţean român. Criteriile legate de venituri sau vechimea în muncă sunt, de asemenea, mai lejere. Spre exemplu, unele IFN-uri îţi pot da undă verde şi dacă ai un venit lunar de 300 de lei sau dacă ai primit decizia intrării în şomaj tehnic, ori dacă ai o vechime la actualul angajator de cel puţin 1 lună sau un contract de muncă pe perioadă determinată.

La ce să te aştepţi dacă figurezi la Biroul de Credit

Pe lângă condiţiile de mai sus, băncile pun preţ şi pe istoricul tău de plată. Mai precis, vei primi o bilă albă dacă nu ai avut sau nu ai întârzieri la plata altor credite, respectiv dacă nu ai fost înscris în evidenţele Biroului de Credit. Dacă, în schimb, nu bifezi această cerinţă, poţi avea parte şi de refuzuri din partea băncilor sau de o selecţie mai riguroasă.

În cazul IFN-urilor, nu va trebui să aştepţi cu sufletul la gură acordarea unui credit rapid. Multe dintre acestea te acceptă în rândul clienţilor chiar şi dacă figurezi în evidenţele Biroului de Credit ori dacă te-ai ales cu poprire pe conturi.

Sortter te ajută să compari împrumuturile

Platforma de comparare Sortter, disponibilă gratuit, îţi oferă acces la informaţii de bază despre o serie de împrumuturi existente pe piaţa bancară şi nebancară, prezentându-ţi-le în funcţie de suma şi perioada de rambursare pe care le stabileşti tu. Tot ce îţi rămâne de făcut este să compari ofertele, pentru a o descoperi pe cea mai avantajoasă.