(P) Cum se mobilează o bucătărie mică?

Cu toţii avem nevoie de o schimbare din când în când. Iar când locuinţa ta este una de mici dimensiuni, totul pare mai simplu. Însă, în cazul bucătăriei, cea mai dificilă parte din renovare este alegerea unei mobile potrivite. Mobila de bucătărie trebuie să fie, în acest caz, pe cât de practică şi funcţională, pe atât de confortabilă, fără să dea aspectul unei camere înghesuite.
favi.ro
favi.ro (favi.ro)

Trebuie să te asiguri că există îndeajuns spaţiu pentru a te deplasa nestingherit printre dulapuri şi electrocasnice, având acces la toate zonele de lucru. De altfel, în cazul bucătăriilor, există o regulă numită "triunghiul de aur", care delimitează spaţiul dintre chiuvetă, frigider şi aragaz/plită, având zona de preparare undeva în aria triunghiului. Ţine cont de această regulă atunci când îţi reamenajezi bucătăria.

Iată şi alte câteva sfaturi de care să ţii cont atunci când îţi alegi noua mobila de bucatarie

1. Alege o mobilă uşoară şi compactă

Dacă spaţiul este limitat, este bine să îl mobilezi cu piese de mobilier uşoare, care au în componenţă materiale precum sticla. În acest caz, mobila de bucătărie trebuie să fie discretă, ocupând cât mai puţin spaţiu posibil, sau să ofere această impresie.

2. Încearcă să obţii un efect de strălucire

Suprafeţele care reflectă lumina, precum faianţa, blatul din marmură şi oţelul inoxidabil amplifică subtil efectele luminii naturale şi artificiale, dând impresia unui spaţiu mai mare. În plus, o lumină corectă va amplifica acest efect, aşa că optează pentru benzi cu led-uri în partea inferioară a dulapurilor, o hotă care luminează corect şi o lumină centrală, care să creeze ambianţa necesară.

favi.ro
favi.ro (favi.ro)

3. Nu îngrămădi multe obiecte mici.

Mulţi pot face greşeala de a alege obiecte mici de mobilier, cu gândul că ar putea fi mai discrete. În schimb, acestea pot avea un efect opus, dând un aspect dezordonat bucătăriei tale. Piesele de mobilier de bucătărie mai mari şi mai puţine vor da un aspect organizat camerei tale. Optează în acest sens pentru o linie de bucătărie completă, sau pentru piese asemănătoare, care vor crea o senzaţie de spaţiu deschis.

4. Alege o mobilă de bucătărie care poate fi montată pe pereţi

Există o multitudine de dulăpioare şi rafturi care se pot monta direct pe perete. Opţiunile includ şi mesele rabatabile, dar şi rafturile deschise, unde îţi poţi aranja plantele şi condimentele preferate.

favi.ro
favi.ro (favi.ro)

5. Alege tonuri monocromatice

Chiar dacă ai inclus piese mai mari de mobilier în bucătărie, dacă acestea au culori simple şi neutre, vor părea mai uşoare, potrivindu-se mai lesne în decor. De exemplu, dacă alegi să montezi mobilă de culoare albă pe un perete alb, vei oberva că aceasta se pierde în decor, dând senzaţia de spaţiu mai amplu.

6. Alege o schemă de culori cu contraste fine

Dacă totuşi te decizi să foloseşti alte culori decât cele monocromatice, este indicat să alegi culori care nu contrastează puternic. Astfel, dacă plănuieşti să-ţi iei un mobilier verde, poţi folosi mai multe nuanţe ale aceleiaşi culori pentru a crea o tranziţie lină, care este plăcută ochiului, având un efect de serenitate.

7. Foloseşte înălţimea în avantajul tău

Dacă spaţiul este limitat, alege să te extinzi pe verticală. Astfel, optează pentru mobila de bucătărie înaltă, care să folosească spaţiul pus la dispoziţie. Poţi alege o pereche de scaune de bar, care să confere un aspect modern bucătăriei tale, sau dulapuri înguste şi înalte. Poţi decora şi zona de deasupra dulapurilor şi rafturilor cu obiecte din sticlă, acestea conferind un efect vizual care da senzaţia de spaţiu.

favi.ro
favi.ro (favi.ro)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură