(P) Semne care anunţă că vei avea nevoie de un nou motor electric cât de curând!

Motor electric.
Motor electric. (iAgency)

Electromotorul este una dintre cele mai importante componente pe care le poţi utiliza pentru a genera energie mecanică. Acesta este principalul rol pe care îl are motorul, însă este unul pe care îl îndeplineşte într-o manieră remarcabilă. Atât de mare este gradul de eficienţă pe care îl are, încât motorul poate fi utilizat atât la nivel casnic, cât şi la nivel industrial.

Electromotorul are menirea de a transforma energia electrică în energie mecanică, ceea ce permite utilizarea sa pentru a pune în mişcare foarte multe aplicaţii. Un motor electric poate fi folosit pentru a facilita funcţionarea unor dispozitive precum benzi de transport, calculatoare, ventilatoare sau chiar mecanisme agricole.

Din nefericire, electromotoarele nu sunt ferite de apariţia defecţiunilor. Ele au o durată de viaţă limitată şi trebuie să fie înlocuite imediat ce nu mai funcţionează, pentru ca mecanismele din care fac parte să poată să îşi îndeplinească misiunea în continuare. Iată care sunt principalele semnale că motorul trebuie să fie înlocuit.

Aşa îţi dai seama că ai nevoie de un nou motor electric

Un electromotor este format dintr-o serie de elemente componente esenţiale. Este vorba despre câmp magnetic, rotor, perii, comutator, osie şi sursa de alimentare. Cu ajutorul principiilor electromagnetismului, motorul creează o mişcare rotaţională şi generează energia mecanică necesară aplicaţiilor în cadrul cărora este utilizat.

Un prim semnal că ai un motor electric care necesită schimbare este reprezentat de faptul că acesta nu mai porneşte atunci când doreşti să îl acţionezi. Un motiv pentru care se produce acest fenomen poate să aibă legătură cu defectarea sursei de alimentare. Este necesar să verifici sursa şi să te asiguri că siguranţele nu sunt sărite şi priza funcţionează în parametri optimi.

În situaţia în care nimic nu este în neregulă cu sursa de alimentare, cel mai probabil este o problemă legată de componentele interne ale motorului care nu mai asigură alimentarea corectă cu energie electrică. Înainte de a schimba componenta, poţi încerca o curăţare cu ajutorul compresorului de aer.

Un motor electric poate să semnalizeze faptul că este defect şi prin intermediul supraîncălzirii. Acest fenomen apare ca urmare a suprasolicitării. În cazul în care motorul şi-a atins durata maximă de viaţă, el se va încinge foarte rapid, la utilizare, acesta fiind semnalul clar că trebuie să fie schimbat.

Pentru a te asigura că schimbarea nu mai poate fi amânată, verifică şi starea sistemului de ventilare. În lipsa unei ventilări eficiente, motorul se poate supraîncălzi chiar şi în condiţiile unei funcţionări obişnuite. Dacă sistemul de ventilare nu are nicio problemă, înseamnă că este momentul să achiziţionezi un electromotor nou.

Pe lângă aceste două probleme principale care pot semnaliza nevoia de a înlocui motorul, există şi alte semnale care îţi transmit faptul că este necesar să investeşti într-un echipament nou. Este vorba, în primul rând, despre zgomotele puternice pe care dispozitivul electric le produce la funcţionare. Acestea pot fi cauzate de uzura excesivă a pieselor componente.

De asemenea, un motor electric îţi transmite că trebuie schimbat şi prin intermediul vibrării excesive în timpul funcţionării. Şi acesta este tot un semnal al uzurii. Intră pe AllIndustrial.ro şi alege modelul de care ai nevoie, pentru ca aplicaţiile tale să poată să funcţioneze în continuare la capacitate maximă!