Pacienţi arşi în urma exploziei de la Popeşti Leordeni, transportaţi de o aeronavă a MApN în Germania

Aeronava Spartan
Aeronava Spartan (Wikipedia)

Cei trei pacienţi care au suferit arsuri în urma exploziei de la centrul de deşeuri din Popeşti Leordeni vor fi trataţi la un spital din Germania. Aceştia vor fi transportaţi, duminică, de o aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, aeronava va efectua duminică o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Frankfurt – Otopeni, pentru transportarea a trei pacienţi care prezintă arsuri, relatează Agerpres.

Misiunea se efectuează în urma aprobării ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Echipa medicală va fi formată din specialişti ai UPU-SMURD Bucureşti şi ai Ministerului Apărării Naţionale.

Şapte persoane au ajuns la spital, dintre care şase cu arsuri şi unul expus la fum în urma incendiului izbucnit vineri la un utilaj într-o hală de reciclare din oraşul Popeşti-Leordeni.

Dintre cele şase persoane cu arsuri, cinci au necesitat intubare, iar a şasea are arsuri minore.

Reamintim că la şase ani de la drama Colectiv, România nu are niciun centru privind îngrijirea şi recuperarea pacienţilor cu arsuri severe. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Monica Althamer, până în 2024 urmează să fie construite trei asemenea centre în Timişoara, Bucureşti şi Târgu Mureş.

Althamer a mai precizat că pacienţii cu arsuri severe sunt trataţi în ţară în 24 de paturi, necesarul fiind de 70 de paturi.

"În acest moment, România nu are niciun centru, cum nu are niciun centru de recuperare destinat pacienţilor cu arsuri severe. Pacienţii români cu arsură de gravitate mică sau medie sunt trataţi într-un număr de aproximativ 300 de paturi pe teritoriul României, iar pacienţii cu arsuri severe sunt trataţi în 24 de paturi destinate pacienţilor în stare gravă. Din 26 existente, 24 sunt funcţionale în acest moment în Timişoara, Bucureşti şi Iaşi. Două paturi de la Braşov sunt în acest moment într-un proces de reorganizare după lucrări de renovare a spitalului", a declarat secretarul de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură