Pandemie, invazie de lăcuste. Acum gândaci scăpaţi de sub control ameninţă pădurile

Tăieri în pădurile virgine
Tăieri în pădurile virgine (Greenpeace, Cristi Grecu)

O invazie de lăcuste a măturat zone din Africa de Est şi Asia de Sud încă de la începutul anului, generând o lipsă de alimente în toată regiunea. Dar se pare că aceasta nu este singura plagă cu care se confruntă în prezent omenirea, şi nici măcar nu este cea mai gravă.

Peste şapte sute de milioane de metri cubi de lemn au fost rase în provincia canadiană Columbia Britanică, între 2000 şi 2015. Autorii masacrului sunt gândacii de pin de munte, o specie minusculă originară în pădurile din America de Nord, potrivit Bloomberg. Proviziile de cherestea care ar fi recoltate în zeci de ani sunt eradicate în toată lumea ca urmare a invaziei dăunătorului. Aproximativ 2,2 milioane de hectare au fost deja afectate de aceşti gândaci, iar prognoza este că focarul va continua în următorii şase ani.

Creatura minusculă, cu o lungime de doar 5 mm, a fost pe vremuri parte a ciclului forestier, dar pe măsură ce iernile s-au încălzit din cauza schimbărilor climatice, gândacii au supravieţuit în număr mai mare şi mestecă scoarţa copacului, iar răşina care curge atrage şi mai mulţi. Drept urmare sute de milioane de pini din regiunea bogată în cherestea a Canadei erau sortiţi pieirii.

Columbia Britanică este cel mai mare furnizor de lemn al Statele Unite ale Americii, remarcă Bloomberg, dar invazia de gândaci va genera, în cele din urmă, probleme potenţiale atât pentru piaţa locuinţelor americane, cât şi pentru cele globale.

Potrivit estimărilor Grupului Spar Tree, din Vancouver, producţia admisă din Columbia Britanică a fost redusă cu 40%, deoarece se crede că mai mult de jumătate din pinii comercializabili din regiune vor muri în 2020.

Gândacii se răspândesc în Alberta vecină şi Pacificul de Nord-Vest. Şi nu sunt singuri, întrucât gândacul de molid a distrus proviziile de buşteni în America de Nord şi Europa. Germania şi Republica Cehă au fost afectate în principal, remarcă specialiştii, cantitatea de cherestea distrusă în Europa de invazia gândacului de molid depăşind probabil daunele din Canada.

"În Republica Cehă, daunele produse de gândac sunt mai mari decât capacitatea lor totală de producţie", a declarat pentru Bloomberg directorul general al FEA Canada, Russ Taylor. „Ei duc un război, dar sunt deja învinşi”.

În Canada, singura metodă eficientă de a scăpa de dăunător este de a detecta copacii afectaţi dintr-un elicopter, de a-i tăia, a-i toca în bucăţi şi de a-i arde cu ajutorul unui combustibil pentru a preveni răspândirea flagelului.

„Trebuie să utilizăm aceste tehnici dramatice, foarte eficiente de tăiere şi ardere”, a declarat Caroline Whitehouse, specialist în sănătate forestieră din Alberta. "Cu siguranţă este un lucru dificil. Când ai un focar, ai în pădure milioane şi milioane şi milioane de gândaci".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură