Papa Francisc: "Iubesc China" - muşamalizează crimele Partidului în Hong Kong

Papa Francisc
Papa Francisc (FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

În ciuda existenţei unui număr mare de catolici în Hong Kong, Papa Francisc a evitat marţi întrebări cu privire la opinia sa asupra tulburărilor care zguduie centrul financiar sud-asiatic, spunând că astfel de probleme apar în întreaga lume şi că iubeşte China.

Întrebat, la bordul avionului papal, despre telegramele sale către diferiţi şefi de stat din Asia şi opinia sa cu privire la demonstraţiile pro-democraţie din Hong Kong, Papa a spus că telegramele sunt doar o formalitate şi nu trebuie interpretate ca fiind importante.

"Telegramele sunt trimise tuturor şefilor de stat, este un lucru automat, sunt un salut şi, de asemenea, un mod amabil de a cere permisiunea de a zbura pe teritoriul lor", a spus el. „Acest lucru nu are nicio semnificaţie de condamnare sau sprijin, este un lucru mecanic pe care îl fac toate aeronavele atunci când intră tehnic în spaţiul altora. Ei avertizează: „Intrăm” şi o facem politicos, ne salutăm. Aceasta nu are nicio valoare în sensul în care cereţi, ci doar o valoare de curtoazie. ”

Mulţi observatori sunt de părere că Papa, care a demarat o iniţiativă de apropiere faţă de China, cu preţul înstrăinării catolicilor care sunt persecutaţi de regimul comunist de la Beijing, nu doreşte să tulbure relaţia cu China.

În toamna anului 2018 Francisc a semnat un document important cu Beijing care permite numirea episcopilor din China la propunerea regimului comunist. Conţinutul protocolului nu a fost niciodată dezvăluit, dar a atras comentarii negative din partea unor cardinali şi episcopi, care l-au acuzat de colaboraţionism cu regimul ateu.

Înt-o conferinţă de presă, Papa a refuzat să ia o poziţie cu privire la Hong Kong şi a spus în schimb că problema trebuie „relativizată”, fiind una dintre situaţiile dificile care apar pe glob.

„Dar nu este doar Hong Kong. Gândiţi-vă la Chile, gândiţi-vă la Franţa - Franţa democratică cu un an de veste galbene - gândiţi-vă la Nicaragua, gândiţi-vă la celelalte ţări latino-americane, Brazilia, care se luptă şi, de asemenea, orice ţară europeană. Este un lucru generalizat, a spus Papa.

„Ce face Sfântul Scaun cu privire al acest lucru? Apel la dialog, la pace. Dar nu este doar Hong Kong, a spus el. „Există mai multe ţări care au probleme şi nu sunt în măsură să le evaluez acum. Respect pacea şi cer pace pentru toate aceste ţări cu probleme. Există şi în Spania probleme de genul acesta. Este important să relativizăm lucrurile şi să apelăm la dialog şi la pace pentru a rezolva problemele.”

„Aş dori să merg la Beijing. Iubesc China”, a încheiat Francisc.

Cel mai mare hub financiar al Asiei este zguduit de tulburări sociale generate de intenţia Beijing-ului de a introduce legislaţie care să permită extrădarea suspecţilor din Hong Kong în China pentru a fi deferiţi tribunalelor controlate de partidul comunist. Pachetul legislativ care ar fi scurtcircuitat complet sistemul legislativ al oraşului moştenit de pe vremea britanicilor a generat proteste care au scos în stradă peste 1 milion de persoane. Răspunsurile brutale ale poliţiei au generat mii de arestări şi sute de victime, atrăgând proteste din partea ţărilor occidentale.