Păr de şoareci în alimente? Ce spun specialiştii

Cel mai mare risc pentru sănătate provine din contaminarea alimentelor crude, gătirea insuficientă şi mâinile nespălate care contribuie la răspândirea germenilor, ceea ce duce la milioane de cazuri de boli transmise prin alimente în fiecare an.
Şoareci
Şoareci (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Agenţia pentru Alimentaţie şi Medicamente din Statele Unite (The Food and Drug Administration / FDA) a dezvăluit faptul că există o serie de substanţe contaminante în produse alimentare obişnuite, care ar putea tăia pofta de mâncare oricui dacă se gândeşte prea mult la ele.

După cum se ştie, în pofida tuturor controalelor din industria alimentară modernă, este aproape imposibil ca alimentele să nu aibă cel puţin un procent minim de contaminanţi.

Potrivit FDA, se permite ca în cafeaua măcinată să existe în medie 10 miligrame de fecale de animale la 450 de grame de produs, iar acesta este doar un exemplu. În cazul boabelor de fasole, este permisă prezenţa insectelor şi ciupercilor între 4 şi 6%.

Fragmente de insecte în piperul negru, fire de păr de rozătoare în ciocolată sau untul de arahide şi chiar insecte întregi la fiecare 100 de grame de gemuri sunt ingrediente invizibile pe care le-am putea consuma în mod obişnuit fără să ne dăm seama, potrivit FDA.

Nici băuturile nu sunt scutite

Sucurile de citrice sau roşii, cocktail-uri cu fructe sau nectarul de piersici, de exemplu, pot avea, în mod legal, cinci sau mai multe ouă de muşte din fructe sau viermi.

Lista alimentelor contaminate nu este scurtă, potrivit unui raport al publicaţiei CNN care evidenţiază gama de contaminanţi admisă de FDA şi tipul de controale prin care trec produsele alimentare.

"Producătorii de alimente au angajaţi care controlează calitatea şi care testează constant produsele finite ambalate pentru a se asigura că nu contravin regulilor", a declarat - pentru CNN - specialistul în domeniul siguranţei alimentare, Ben Chapman, profesor de ştiinţe agricole şi umane de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.

De asemenea, Chapman a susţinut că, deşi este o situaţie obişnuită, reprezintă un „risc foarte, foarte, foarte scăzut” pentru sănătatea umană. "Îl văd ca un factor de dezgust versus un factor de risc. Părţi ale insectelor sunt dezgustătoare, dar ele nu duc la boli transmise prin alimente”, a menţionat profesorul.

Pe de altă parte, el a precizat faptul că cel mai mare risc pentru sănătate provine din contaminarea încrucişată a alimentelor crude, prepararea insuficientă şi mâinile nespălate care contribuie la răspândirea germenilor, ceea ce duce la milioane de cazuri de boli transmise prin alimente în fiecare an.

Articol de referinţă: U.S. Food & Drug Administration: Food Defect Levels Handbook