Paramilitarii pro-Rusia sechestrează 13 inspectori OSCE

Forţele speciale ruseşti din Ucraina.
Forţele speciale ruseşti din Ucraina. (youtube.com)

”Se pare că 13 inspectori OSCE au fost sechestraţi, patru dintre aceştia fiind germani”, declarat, vineri, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, cu privire la forţele separatiste afiliate Kremlinului din estul Ucrainei.

"Printre inspectori se află, de asemenea, un danez. În urmă cu câteva minute, am vorbit cu colegul meu danez", a adăugat ministrul german.

Iniţial autorităţile de la Kiev au anunţat că numai şapte reprezentaţi ai OSCE sunt ţinuţi ostateci. Alături de aceştia, în sediul serviciilor speciale din Sloviansk, mai sunt reţinuţi cinci militari ucraineni şi şoferul.

Germania va utiliza toate ”canalele diplomatice pentru ca această echipă să fie eliberată imediat şi în siguranţă", a adăugat von der Leyen.

Paramilitarii pro-Rusia din Slaviansk, conduşi de Viaceslav Ponomarev, au refuzat eliberarea ostatecilor la cererile Kievului, precizând că se vor consulta mai întâi cu Moscova.

"Au fost demarate negocieri cu separatiştii proruşi. Refuză eliberarea ostaticilor, explicând că trebuie să se consulte cu organismele competente ale Rusiei", a subliniat Ministerul ucrainean de Interne.

După ce a denunţat Moscova pentru coordonarea forţelor separatiste din estul Ucrainei, Casa Albă a publicat o petiţie ce are ca scop desemnarea Rusiei drept ”stat sponsor al terorismului”.

Armata ucraineană a început vineri următoarea fază a operaţiunilor ”anti-teroriste”, încercuind oraşul Slaviansk.

Reprezentaţii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa aveau misiunea de a observa derularea acordului de la Geneva, semnat de Rusia, Statele Unite, Ucraina şi Europa, cu privire la ”de-escaladarea” conflictului din estul Ucrainei.

Reprezentanţii OSCE au mai fost ţinta abuzurilor, fiiind chiar sechestraţi în perioada când Rusia a anexat Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe