Parcul eolian Fântânele Cogealac a fost pus în funcţiune şi conectat la reţea

(MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Parcul eolian Fântânele Cogealac al Grupului CEZ, cu o capacitate de 600 megawaţi, cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, a fost pus în funcţiune şi conectat la reţea şi produce suficientă energie curată pentru a alimenta peste un milion de gospodării româneşti în fiecare an.

Proiectul foloseşte 240 de turbine eoliene de 2,5 megawaţi de la GE, printre care se află şi turbina cu numărul 1.000 din clasa de 2,5 megawaţi instalată de GE la nivel mondial, se arată într-un comunicat transmis vineri.

Ultima turbină eoliană pentru Fântânele)Cogealac a fost conectată la reţeaua regională la sfârşitul lunii noiembrie. Noul parc eolian este situat în Dobrogea, judeţul Constanţa, "una dintre cele mai promiţătoare regiuni cu resurse eoliene din ţară". CEZ România, proprietarul parcului, face parte din Grupul CEZ, cea mai mare companie de utilităţi din Europa Centrală.

„Motivele pentru care am ales GE sunt tehnologia fiabilă şi vasta experienţă a echipelor sale de proiect. Tehnologia 2,5 megawaţi oferă eficienţă, disponibilitate şi performanţă energetică, iar toate acestea ne vor garanta reuşita. Odată cu parcul eolian Fântânele(Cogealac, CEZ aduce o contribuţie majoră la creşterea producţiei de energie regenerabilă a României. Înainte de acest proiect, capacitatea eoliană instalată a României era de numai 14 megawaţi.”, a declarat Ondrej Safar, director de proiect CEZ.

Componentele individuale ale turbinelor pentru parcul eolian Fântânele)Cogealac au fost produse în întreaga lume. Nacelele turbinelor au fost furnizate de fabrica GE din Salzbergen, Germania. Paletele rotorului şi turnurile au venit din Germania, Brazilia, Republica Cehă, Danemarca, Polonia şi China. Dimensiunea pieselor – o paletă de rotor are o lungime de aproape 50 de metri – şi numărul lor au presupus o planificare complexă.

Mutarea tuturor pieselor pentru fiecare turbină eoliană din portul Constanţa de la Marea Neagră până la şantierul de construcţie a proiectului a necesitat douăsprezece moduri de transport. În perioadele de vârf, se foloseau 25 de macarale simultan, în unul dintre cele mai mari şantiere din Europa.

Modelul 2,5 asigură eficienţă şi fiabilitate ridicate pentru o gamă largă de condiţii de vânt. Aceste aparate sunt prevăzute cu rotoare mai mari, turnuri mai înalte şi un butuc cu o înălţime mai mare decât modelele anterioare, atingând o capacitate de producţie mai ridicată.

La începutul acestui an, GE a anunţat că flota sa de turbine eoliene din seria 2,5 MW a depăşit cifra de 2 gigawaţi de capacitate instalată la nivel global, adică o cantitate de energie electrică mai curată suficientă pentru a alimenta cu energie aproximativ 1,4 milioane de gospodării europene. Astăzi, aceste aparate funcţionează în 19 ţări din întreaga lume, din care 14 în Europa, şi au ajuns la un volum de şapte milioane de ore de funcţionare comercială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie