"Pare inevitabil" - Ucraina începe să creadă că poate recâştiga Crimeea

Soldati ucraineni
Soldati ucraineni (Ministerul Apararii din Ucraina)

Chiar dacă Rusia revendică o parte tot mai mare din ţara lor, printre ucraineni creşte încrederea că fostul teritoriu poate fi recucerit, scrie The Guardian.

Dintr-un conac elegant din cartierul guvernamental al Kievului, Tamila Taşeva, Reprezentantul permanent al preşedintelui ucrainean în Crimeea, plănuieşte cum ar putea arăta preluarea Crimeei de către Ucraina.

Taşeva şi echipa sa îşi petrec zilele discutând probleme precum numărul de profesori sau de poliţişti ucraineni care ar trebui trimişi în peninsulă dacă Kievul recâştigă controlul şi ce altceva ar fi necesar pentru a ajuta la inversarea a opt ani de dominaţie rusă.

Niciun analist militar serios nu sugerează că Ucraina este aproape de a fi în poziţia de a recâştiga Crimeea, dar ideea pare mult mai puţin fantezistă decât acum un an.

"Acesta este momentul X. În acest moment, totul se întâmplă într-un mod în care pare inevitabil", a declarat Taşeva. "S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar cred că va fi mult mai repede decât credeam acum un an".

Chiar şi în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin revendică mai multe teritorii, prin tentativa sa de anexare a patru regiuni ucrainene de vineri, la Kiev există o stare de spirit conform căreia o victorie deplină ar trebui să implice nu doar readucerea lucrurilor la situaţia de dinaintea invaziei din februarie, ci recâştigarea întregului teritoriu al Ucrainei.

Înainte, oficialii ucraineni spuneau că peninsula Crimeea va fi din nou a lor mai mult din speranţă decât din convingerea fermă că acest lucru se va întâmpla cu adevărat. Acelaşi lucru a fost valabil pentru majoritatea oficialilor şi diplomaţilor occidentali, care au sugerat în privat că există puţine şanse ca Kievul să restabilească vreodată controlul.

Acum, pe măsură ce Rusia suferă pierderi pe frontul din Ucraina iar la Moscova apar disensiuni cu privire la campania de mobilizare nepopulară a preşedintelui Putin, unii oficiali de la Kiev speră că vor reuşi să aducă înapoi acasă Crimeea.

"Totul a început cu Crimeea şi totul se va sfârşi cu Crimeea", a declarat Zelenski, într-un discurs din august.

Oficialii ucraineni spun că ţintirea Crimeei este esenţială pentru a opri maşina de război rusă în alte părţi ale Ucrainei ocupate, iar Kievul pare să fi făcut acest lucru de mai multe ori în ultimele luni, mai ales la începutul lunii august, când mai multe explozii au zguduit baza aeriană Saki.

"Crimeea este baza cheie pentru rezervele armatei lor. Este locul unde îşi au bazele pentru muniţii, echipamente şi soldaţi, aşa că, desigur, distrugerea acestor baze este o parte importantă a deblocării teritoriului nostru", a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

El a menţionat că atitudinea partenerilor occidentali ai Kievului, în special a SUA, s-a schimbat în timpul verii: "Până la mijlocul verii, partenerii noştri aveau într-adevăr îndoieli că ar putea fi Crimeea o ţintă legitimă. Acum ei acceptă că, dată fiind intensitatea acestui război, este absolut o ţintă legitimă".

În prezent, Kievul nu ar avea suficiente rachete Himars pentru a le folosi în Crimeea, a spus Podoliak, iar sistemele nu ar putea oricum să ajungă cu raza lor de acţiune la o mare parte din peninsulă de pe poziţiile ucrainene. "Aşa că, deocamdată, lucrăm în principal prin intermediul grupurilor de diversiune şi folosind partizanii locali. Starea de spirit a partizanilor locali a crescut semnificativ în ultimele luni", a adăugat oficialul ucrainean.

Până în prezent, Statele Unite au refuzat să livreze sisteme ATACMS care au o rază de acţiune şi mai mare decât HIMARS, dar dacă o vor face, Crimeea va fi probabil una dintre primele ţinte. "Cred că în curând îi vom vedea pe ucraineni împingând lansatoare de rachete cu rază lungă de acţiune pe poziţii pentru a începe să lovească ţinte în Crimeea, iar acest lucru va cauza cu adevărat o problemă pentru ruşi, ar putea face Crimeea nesustenabilă pentru ei", a declarat Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa.

În interiorul peninsulei, autorităţile ruse au intensificat represiunea împotriva disidenţei, iar Serghei Aksionov, liderul instalat de Kremlin în Crimeea, a mers până la a ameninţa că oricine va cânta cântece pro-ucrainene va fi urmărit penal.

"Persoanele care scandează sloganuri, cântă cântece sau imnuri naţionaliste vor fi pedepsite în conformitate cu codul penal", a declarat el la începutul acestei luni, după ce şase invitaţi la o nuntă tătară din Crimeea au fost arestaţi în urma difuzării unor imagini în care invitaţii dansau pe un cântec care cerea ca Ucraina să fie eliberată "de cătuşele moscovite".

"Oamenii care se comportă astfel sunt trădători... dacă nu ne iubiţi ţara, atunci plecaţi şi mergeţi în locul pe care îl iubiţi", a mai afirmat Aksionov, care era un politician local marginal înainte ca Moscova să-l instaleze ca lider în 2014.

Măsurarea stării de spirit a publicului din Crimeea este dificilă. Ucrainenii spun că o serie de sondaje din ultimii ani care pretind că majoritatea locuitorilor din Crimeea sunt fericiţi sub dominaţia rusă ar trebui luate în contextul lipsei de toleranţă a Kremlinului faţă de disidenţă şi al exodului unui număr mare de locuitori pro-Ucraina din Crimeea după anexare. Există unele dovezi care arată că sprijinul pentru Rusia ar putea fi în scădere.

"Bineînţeles că există o mulţime de oameni care sunt pro-ruşi convinşi, dar există şi mulţi oameni care simt că au fost înşelaţi în ultimii opt ani şi se simt din ce în ce mai inconfortabil cu viaţa sub conducerea Moscovei", a menţionat un locuitor din Crimeea care a fugit din peninsulă pentru a scăpa de decretul de mobilizare al lui Putin.

În 2014, Kremlinul a lansat o invazie fulgerătoare a "omuleţilor verzi", care nu purtau nicio insignă şi despre care Moscova a negat iniţial că ar fi fost forţe speciale ruse. Ulterior, aceştia au dezactivat posturile de televiziune, au ameninţat instalaţiile militare ucrainene din peninsula şi au cooptat o mare parte din infrastructura ucraineană de aplicare a legii, judiciară şi de altă natură.

Aceasta va fi una dintre multele probleme spinoase pentru Ucraina în cazul în care va recâştiga vreodată controlul asupra Crimeei. Cine ar trebui să fie pedepsit pentru colaborarea cu autorităţile ruse şi cine ar trebui să beneficieze de o amnistie?

Oficialii spun că, după atâţia ani de ocupaţie, această decizie va fi diferită de cele care vor trebui luate în teritoriile ocupate de Rusia de la invazia din februarie

"Crimeea este un caz diferit. Legile noastre nu vor avea un aspect retrospectiv", a declarat vicepremierul Ucrainei Irina Vereşciuk. "Oamenii credeau că Rusia e acolo pentru totdeauna şi nu poţi funcţiona acolo fără să interacţionezi cu autorităţile ruse".

Există şi alte întrebări dificile. Între 500.000 şi 800.000 de ruşi s-au mutat în peninsulă din 2014, potrivit estimărilor ucrainene. Din punct de vedere tehnic, toţi au intrat ilegal pe teritoriul Ucrainei. Apoi, există problemă tranzacţiilor imobiliare din 2014 încoace. Ar trebui ca legislaţia ucraineană să recunoască vreuna dintre ele?

Taşeva a declarat că important este să se asigure că aceste probleme sunt rezolvate din timp, nu la hop: "În 2014, Rusia era pregătită să îşi implementeze dominaţia în Crimeea. Şi noi trebuie să fim pregătiţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe