Părintele Calistrat, noi acuzaţii de violenţă. Fost călugăr al Mănăstirii Vlădiceni: M-a lovit peste cap, o lovitură zdrobitoare

Gheorghe Carcea, pe numele său de călugăr Gherasim
Gheorghe Carcea, pe numele său de călugăr Gherasim

Duhovnicul Calistrat Chifan, care a lovit două enoriaşe în incinta Mănăstirii Vlădiceni, este ţinta unor noi acuzaţii de violenţă, de data acesta din partea unui fost călugăr al aceleiaşi mănăstiri, relatează Ziarul de Iaşi.

Gheorghe Cârcea, pe numele său de călugăr Gherasim, spune că a locuit la Mănăstirea Vlădiceni în perioada 2016-2020, de unde a plecat în urma conflictelor repetate pe care le-a avut cu părintele Calistrat.

Mai exact, într-o înregistrare video, părintele Gherasim spune că a fost bătut în trei ocazii diferite de preotul Calistrat şi de către unul dintre ucenicii săi, părintele Haralambie.

Conform sursei citate, împotriva părintelui Calistrat a fost depusă o plângere la registratura Mitropoliei şi Bucovinei, alături de mai multe înregistrări video.

“Ce mi s-a întâmplat la Mănăstirea Vlădiceni nu mi s-a întâmplat nicăieri. Loviturile pe care le-am avut... zdrobitoare de la părintele Calistrat. Într-o zi, în 2018, vin în sfântul altar, la Paraclisul Sfântului Ilie în cadrul Mănăstirii Vlădiceni. Intru în altar şi acolo era mâncare foarte multă şi le spun unora dintre vieţuitori, ieromonahilor Calistrat şi Haralambie, să ia mâncarea de acolo, că dacă o lasă mai mult de o oră, două, miroase totul a mâncare şi se vor strânge fel de fel acolo. Sfântul altar este un jertfelnic a lui Dumnezeu totuşi”, a susţinut Gherasim, despre primul conflict cu părintele Calistrat.

În timpul acelui incident, fostul călugăr susţine că părintele Calistrat l-a trimis pe părintele Haralambie în altar după el, unde a fost lovit în zona capului “cu o lovitură zdrobitoare”, adăugând că, de faţă, ar fi fost şi stareţul mănăstirii, părintele Arsenie Butnaru.

“[Butnaru – n.r.] nu a luat nicio atitudine să intre sau să facă ceva pentru mine, chiar dacă este duhovnicul meu pentru 25 de ani şi stareţ acolo”, a adăugat Gherasim.

Potrivit părintelui Gherasim, al doilea incident ar fi avut loc tot în 2018, când a avut sarcina ca după slujba de Sf. Maslu să strângă banii lăsaţi de credincioşi.

Fostul călugăr povesteşte că, în drumul de la paraclis, s-a oprit să vorbească cu portarul de la intrarea în curtea mănăstirii, şi dintr-o maşină a coborât părintele Calistrat, năvălind asupra lui cu pumnii:

“Opreşte maşina cu pr. Calistrat, (acesta - n.red.) se dă jos din maşină, fuge prin faţa maşinii şi mă loveşte cu pumnul în cap, de am venit jos până cu capul de toneta care este a paznicului de la poarta Mănăstirii Vlădiceni”.

În ceea ce priveşte al treilea incident, Gherasim povesteşte că a avut loc chiar pe platoul din faţa bisericii, în acelaşi loc unde Calistrat a fost filmat lovind o femeie:

“În timpul acesta vine părintele Calistrat la mine şi spune: haideţi să mergem până la părintele stareţ, iar eu nu ştiam de ce. Am spus «hai să mergem», şi pe alee, când mergeam spre stăreţie, s-a întors şi m-a lovit peste cap, o lovitură foarte zdrobitoare, am venit jos de nu am ştiut ce este cu mine, mi-a rupt sprânceana de la ochi că am venit şi peste bordură şi trandafirii de acolo. M-am ridicat şi m-am dus la spital, apoi părintele Arsenie stătea şi nu spunea absolut nimic. În clipa aceea i-am spus că merg la Înaltpreasfinţit şi îi spun”.

Reamintim că, recent, părintele ieşean Calistrat Chifan a devenit subiectul unui scandal, după ce a fost acuzat că a lovit două enoriaşe în incinta Mănăstirii Vlădiceni din judeţul Iaşi.

În spaţiul public au apărut imagini în care preotul este filmat cum se apropie de o femeie în curtea lăcaşului de cult şi o loveşte din spate cu pumnul sau palma. Femeia a căzut la pământ în urma loviturii.

Poliţiştii au fost imediat sesizaţi de enoriaşă, care a reclamat că atât ea, cât şi sora ei au fost lovite în mai multe rânduri, “noi neavând vreo posibilitate să ne revenim şi să schiţăm măcar vreun gest de apărare”.

După izbucnirea scandalului, preotul a susţinut, într-un interviu, că cele două femei au “dificultăţi mintale” şi au încercat să ispitească preoţii de acolo. În ceea ce priveşte lovitura dură aplicată femeii din imaginile video, duhovnicul a susţinut că doar “a împins-o de umăr”.

Totodată, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, a declarat, luni, că duhovnicul Calistrat Chifan nu va mai putea “sluji cele sfinte” pe durata cercetărilor în acest caz.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne