Părinţii unui bebeluş decedat după ce a fost plimbat între spitale cer daune de 8 milioane de euro

Bebeluş
Bebeluş (Shutterstock)

Părinţii unei fetiţe de opt luni, care a decedat cu peste trei ani în urmă după ce a fost trimisă de la un spital la altul, cu diagnostice diferite, au dat în judecată Spitalul Judeţean Vâlcea, Spitalul nr. 2 de Boli Infecţioase Vâlcea, Institutul Matei Balş şi mai mulţi medici, cerând daune morale în valoare de opt milioane de euro. Procesul deschis la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti a fost declinat în favoarea Tribunalului Bucureşti, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, drama familiei din Vâlcea a început în anul 2017. La vârsta de opt luni, în data de 10 septembrie, fetiţa, care s-a născut perfect sănătoasă, a început să facă febră 38.2. Îngrijorată, mama copilului a sunat medicul pediatru solicitându-i un consult. În ziua următoare, după ce a văzut copilul, medicul i-a transmis mamei că fetiţa este “perfect sănătoasă” şi “face febră pentru că îi ies dinţişorii”.

Pentru că ştia că fetiţei i-au ieşit deja patru dinţi fără să facă febră, mama susţine că i-a cerut medicului să îi recomande un set de analize, dar a fost “refuzată categoric”, medicul spunându-i mamei să-i administreze fetiţei vitamina C şi fier. În seara aceleiaşi zile, fetiţa a avut în mod repetat scaune diareice, mama a contactat din nou medicul, însă aceasta i-ar fi transmis pe un ton ironic “că e vina mamei că am mâncat icre de peşte” (copilul fiind alăptat de la naştere) şi i-a spus mamei “să stea liniştită că fetiţa e bine”.

Pe 12 septembrie 2017, starea fetiţei s-a înrăutăţit, făcând febră tot mai mare. Disperată, mama l-a contactat din nou pe medicul pediatru care i-a transmis din nou mamei că motivul stării fetiţei este apariţia dinţilor. În 13 septembrie, mama a mers cu fetiţa la un alt medic. Şi acesta a liniştit-o, spunându-i că “fetiţa este bine”.

După alte două zile, îngrijorată că fetiţa urinează doar la 12 ore şi face diaree de 7-10 ori pe zi, mama a contactat din nou medicul pediatru, care i-ar fi spus mamei că “fetiţa fiind alăptată exclusiv nu mai aveţi lapte şi din cauza asta nu are ce urina”. Următoarea zi, mama fetiţei a contactat un alt medic pediatru, care a spus că este la un congres, dar o aşteaptă pe fetiţă a doua zi la spital pentru consult.

La cinci zile de la primele simptome şi după ce starea fetiţei s-a agravat tot mai mult, mama a mers cu fetiţa la Urgenţe. După ore întregi de aşteptare, i s-au făcut fetiţei analize de sânge şi i-a recomandat mamei să meargă la Spitalul de Boli Infecţioase din Râmnicu Vâlcea pentru că fetiţa este suspectă de hepatită.

La Infecţioase, mamei i s-ar fi spus că fetiţa nu poate fi internată, deoarece spitalul este plin de bolnavi de rujeolă şi i-a cerut să meargă acasă, pentru că fetiţa nu ar avea hepatită, dar să se prezinte a doua zi pentru a-i face pacientei markerii hepatici. La Spitalul de Boli Infecţioase fetiţei i s-au făcut analize, iar mamei i-a fost comunicat diagnosticul: hepatită B şi C. În urma analizelor efectuate la un laborator privat a reieşit că fetiţa nu suferă de hepatită.

Într-un final, fetiţa a fost trimisă la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti, unde i s-au făcut noi analize, iar părinţilor li s-a spus că fetiţa este suspectă de septicemie. În 22 septembrie 2017, după zece zile de la primele simptome şi plimbată între spitale, fetiţa a murit, la Institutul "Matei Balş". Medicul curant le-ar fi transmis părinţilor că, de fapt, fetiţa nu a avut nici septicemie, ci ar fi murit de o malformaţie la inimă.

După decesul fiicei lor, părinţii au formulat o plângere penală şi timp de aproape trei ani au fost întocmite două rapoarte de expertiză.

Printr-un proces separat deschis la Judecătoria Sectorului 2, părinţii cer daune morale de opt milioane de euro. Judecătoria şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Bucureşti, fiind abia începutul unui proces care se anunţă de durată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne