Parlamentarii chinezi mai bogaţi decât congressmenii americani

Averile celor mai bogaţi 70 de membri din organismul legislativ chinez s-au majorat anul trecut cu 11,5 miliarde de dolari, la aproape 90 de miliarde de dolari, cu mult peste averile însumate ale celor 535 de membri ai Congresului american, a preşedintelui şi ale membrilor cabinetului său, precum şi ale celor nouă judecători ai Curţii Supreme de Justiţie, scrie Bloomberg citat de eco.md.

Averile celor 660 de oficiali de top din cele trei ramuri ale guvernului american au totalizat anul trecut 7,5 miliarde de dolari.

Creşterea veniturilor delegaţilor la Congresul Naţional al Poporului chinez reflectă inegalităţile din economie, unde venitul anual per capital a fost în 2010 de 2.425 dolari, mai mic decât cel din Belarus şi doar o fracţiune din cel de 37.527 dolari în SUA. Aceste dezechilibre scot în evidenţă provocările pe care noua generaţie de lideri politici, care va fi numită în acest an, le va avea de trecut pentru combaterea turbulenţelor sociale alimentate de preluările ilegale de terenuri şi de corupţie.

Congresul Naţional al Poporului este cel mai important organism guvernamental din China.

"Este extraordinar să vezi cum se împleteşte bogăţia cu politica. Acest mariaj dă culoare criticilor din mediul guvernamental chinez privind distribuţia extrem de inegală a avuţiei", a afirmat Kenneth Lieberthal, director la Brookings Institution din Washington.

Unul dintre membrii Congresului Naţional este Zong Qinghou, ocupantul locului doi în topul miliardarilor chinezi şi preşedintele producătorului de băuturi Hangzhou Wahaha.

Fostul preşedinte Jiang Zemin a insistat în urmă cu zece ani ca Partidul Comunist să includă oameni de afaceri bogaţi. Aceştia au acum acces facil la cei mai importanţi lideri de partid care sunt, de asemenea, membri ai Congresului.

Persoana cu a treia avere ca mărime din Congresul Naţional chinez, magnatul din domeniul pieselor auto Lu Guanqiu, l-a însoţit pe vicepreşedintele Xi Jinping în timpul vizitei oficiale a acestuia în SUA, luna aceasta, şi a participat la întâlnirea cu vicepreşedintele american Joseph Biden şi cu secretarul trezoreriei Timothy F. Geithner.

Banca Mondială (BM) estimează că economia chineză va deveni cea mai mare din lume înainte de anul 2030, dar avertizează că statul trebuie să-şi reducă influenţa asupra industriei şi să se orienteze spre o economie de piaţă, scrie CNBC. BM a solicitat Beijingului şi liderilor politici să revizuiască structura celei de-a doua economii ca mărime din lume pentru a menţine creşterea veniturilor şi a productivităţii în următorii ani.

"Aşa cum ştiu şi liderii chinezi, actualul model de creştere economică al ţării nu este unul sustenabil", a declarat în Beijing Robert Zoellick, preşedintele BM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe