Parlamentul catalan respinge fracturarea hidraulică

(JOSE JORDAN / AFP / Getty Images)

Parlamentul din Catalonia a aprobat un document care respinge tehnica extragerii gazului prin fracturare hidraulică, arătând că aceasta este o practică agresivă şi periculoasă pentru societate şi pentru mediu, scrie cotidianul spaniol Publico.

După ce guvernul catalan făcuse practic imposbil fracking-ul, prin mai multe limitări, acum şi majoritatea formaţiunilor politice din legislativul catalan au respins fracturarea hidraulică. Doar Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy, afiliat PPE, a votat împotrivă.

Pe lângă considerentele de mediu, concluziile Parlamentului catalan subliniază şi faptul că, dincolo de consideraţiile sociale şi de protecţie a mediului, resursele de gaze de şist nu sunt atât de bogate pentru a face rentabilă exploatarea lor.

În documentul aprobat de Parlament se mai arată că ”în planificarea energetică a Cataloniei, exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale nu trebuie privită ca o sursă de energie autohtonă potenţială, atât din motive geologice, cât şi sociale şi ecologice”. Pe baza acestuia, formaţiunile politice semnatare vor să propună mai multe reforme legislative care să permită guvernului catalan (Generalitat) să aibă un control mai mare asupra procesului de avizare a permiselor de explorare şi exploatare a resurselor neconvenţionale de gaz. Totodată ele vor ataca în justiţie cele 4 acorduri de concesiune pentru hidrocarburi neconvenţionale acordate în Catalonia.