Parlamentul Cataloniei votează în favoarea separării de Spania

Parlamentul catalan a votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea declarării independenţei de Spania, în ciuda planurilor autorităţilor din Madrid de a prelua controlul direct asupra regiunii.
Mariano Rajoy împreună cu Carles Puigdemont, mai 2017
Mariano Rajoy împreună cu Carles Puigdemont, mai 2017 (La Vanguardia/Àlex Garcia)

În cadrul unui vot dramatic ce riscă să amplifice şi mai mult tulburările politice din Madrid, Parlamentul Cataloniei a declarat independenţa regiunii de restul Spaniei.

Votul a fost secret şi parlamentarii au fost chemaţi pe rând pentru a-şi depune aşa zisul buletin de vot într-o urnă transparentă. Rezultatul votului a fost 70-10 în favoarea acestei mişcări importante.

Parlamentarii din opoziţie au ieşit din sală înaintea votului în semn de protest. Secesioniştii deţin o majoritate subţire în Parlament.

Votul în Parlamentul catalan a avut loc în condiţiile în care premierul Mariano Rajoy a cerut Senatului spaniol să aprobe cererea guvernului din Madrid pentru „măsuri excepţionale” şi impunerea unei guvernări directe asupra Cataloniei, ca răspuns la referendumul acesteia pentru independenţă desfăşurat în 1 octombrie.

La câteva minute după votul din Barcelona, unde îşi are sediul Parlamentul catalan, Rajoy a făcut apel la calm şi a promis că va reinstaura ordinea legală în regiunea secesionistă.

Comisia Europeană, care este puternic presată să intervină în disputa dintre Catalonia şi Madrid din cauza efectului acesteia de a submina unitatea UE, a refuzat să comenteze.

„Măsurile excepţionale ar trebui adoptate doar atunci când nu există niciun alt remediu posibil”, a afirmat Rajoy vineri dimineaţă, adăugând că „niciun guvern al niciunei ţări nu ar putea întoarce privirea” în timp ce democraţia şi aplicarea legii sunt încălcate pe teritoriul său.

În condiţiile în care Partidul Popular al lui Rajoy deţine majoritatea în cameră, Senatul va aproba în această după amiază aplicarea Articolului 155 din Constituţia spaniolă, însemnând că guvernul preşedintelui catalan Carles Puigdemont ar putea fi înlăturat de la putere sâmbătă.

În plus, procurorul public al Spaniei a ameninţat anterior că vor fi pregătite acuzaţii de trădare împotriva lui Puigdemont şi a guvernului său dacă va fi declarată independenţa Cataloniei.

Guvernul din Madrid a precizat că prima măsură pe care o va lua pe baza puterilor speciale ce îi vor fi conferite de Articolul 155 va fi aceea de a prelua controlul direct asupra forţelor de securitate ale Cataloniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe