Parlamentul European critică acordul de investiţii pe care Comisia l-a încheiat cu regimul comunist chinez

Xi Jinping, preşedintele chinez la uniunea a APEC, Forum Economic Asia-Pacific de pe data 19 Noiembrie 2016
 
Xi Jinping, preşedintele chinez la uniunea a APEC, Forum Economic Asia-Pacific de pe data 19 Noiembrie 2016   (Foto: RODRIGO BUENDIA/AFP/Getty Images – Epoch Times Germania)

Parlamentul European a criticat executivul UE pentru că s-a grăbit să obţină un acord de investiţii cu regimul chinez, în ciuda represiunii în curs de desfăşurare în Hong Kong şi în alte părţi ale Chinei.

Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii Europene, a declarat la 30 decembrie că aprobă „în principiu” Acordul UE-China privind investiţiile (CAI) discutat cu regimul comunist chinez.

Acordul, survenit după şapte ani de negocieri, a fost încheiat după ce regimul comunist şi-a luat angajamentele de a extinde accesul pe piaţă pentru întreprinderile europene şi de a îmbunătăţi standardele de muncă ale Chinei.

Însă, într-o rezoluţie privind opresiunea din Hong Kong, adoptată joi, Parlamentul European a spus că „regretă” faptul că acordul „nu a reflectat solicitările Parlamentului din rezoluţiile anterioare privind Hong Kong-ul - pentru a utiliza negocierile privitoare la investiţii ca instrument de presiune pentru păstrarea unui grad înalt de autonomie în Hong Kong, precum şi pentru susţinerea drepturilor şi libertăţilor sale de bază”.

Parlamentul UE „regretă, de asemenea, faptul că, grăbindu-se să ajungă la acest acord în timp ce nu ia măsuri concrete împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului, de exemplu în Hong Kong, provincia Xinjiang şi Tibet, UE riscă să-şi submineze credibilitatea de susţinător global al drepturilor omului".

Parlamentul a promis că „va examina cu atenţie acordul, inclusiv dispoziţiile sale privind drepturile muncii”.

Acesta a spus că „va lua în considerare situaţia drepturilor omului în China, inclusiv în Hong Kong, atunci când i se va solicita să aprobe acordul de investiţii sau viitoarele acorduri comerciale cu RPC [Republica Populară Chineză]”.

Pactul UE-China a fost criticat de administraţia Trump, al cărei consilier adjunct pentru securitate naţională, Matthew Pottinger, a declarat la începutul acestei luni că acordul, încheiat în ciuda „abuzurilor groteşti ale drepturilor omului”, a şocat politicienii americani de pe ambele părţi ale culoarului, într-un moment când o nouă administraţie a SUA era iminentă.

Chris Patten, ultimul guvernator al Hong Kong-ului, a condamnat, de asemenea, acordul şi a cerut Parlamentului European sa îl respingă.

Rezoluţia Parlamentului European a îndemnat, de asemenea, liderii UE să „ia în considerare cu promptitudine” introducerea de sancţiuni punctuale împotriva Hong Kong-ului şi a oficialilor chinezi responsabili pentru abuzurile din Hong Kong, inclusiv a lui Carrie Lam, directorul executiv al Hong Kong-ului; Xia Baolong, directorul Biroului pentru Afaceri cu China din Hong Kong şi Macao; şi Luo Huining, şeful biroului de legătură din Hong Kong al Chinei.

Parlamentul a salutat „cu tărie” oferta guvernului britanic privind calea către acordarea cetăţeniei pentru rezidenţii din Hong Kong care deţin paşapoarte britanice naţionale din străinătate (BNO).

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a declarat vineri că Parlamentul European ar trebui „să oprească orice formă de amestec” în afacerile din Hong Kong, potrivit AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe