Parlamentul for decizional pe numirea şefului SIE. Iohannis promulgă legea

Dacă până acum directorul SIE era numit de CSAT la propunerea preşedintelui ţării, de acum înainte, în baza unui amendament propus de Şerban Nicolae, rolul CSAT-ului va fi preluat de Parlamentul majoritar PSD şi ALDE.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis, a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe. Actul normativ promulgat de preşedinte reglementează modul în care va fi numit şeful SIE.

Legea a primit undă verde de la Senat, în calitate de cameră decizională, în data de 27 martie, în unanimitate, cu 104 voturi pentru, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea art. 3 alin. (1) din Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

Practic, legii SIE i-a fost adus un amendament, propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede că SIE va fi condusă de către un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat (controlate de PSD şi ALDE), în şedinţă comună, la propunerea preşedintelui României.

Şerban Nicolae a susţinut, în cadrul dezbaterilor, ca propunerea să nu implice niciun fel de diferenţe politice sau doctrinare şi este în buna funcţionare atât a Parlamentului, în ceea ce priveşte controlul civil asupra serviciilor de informaţii, cât şi în ceea ce priveşte conducerea operativă şi executivă a Serviciului de Informaţii Externe.

Conform formei anterioare a Legii 1/1998, SIE este condus de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la propunerea preşedintelui României.