Parlamentul RM a simplificat procedura de achiziţie a vaccinurilor. Opoziţia: Există riscul procurării exclusive a Sputnik-ului rusesc

Doză de vaccin COVID-19
Doză de vaccin COVID-19 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Parlamentul Republicii Moldova a votat vineri, în lectură finală proiectul de lege care vizează modalitatea de procurare simplificată şi rapidă a vaccinurilor anticoronavirus.

Amendamentele prevăd modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică şi a unor acte normative.

În cazuri de extremă urgenţă, este prevăzută atribuirea contractelor de achiziţii publice privind achiziţionarea vaccinurilor anti-COVID prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Este stipulată şi plata în avans pentru achiziţiile publice privind procurarea vaccinurilor.

Majoritatea parlamentară PSRM-Şor a respins toate amendamentele deputaţilor din PAS şi Platforma DA de la instituirea de cote, care să limiteze achiziţiile de la unul şi acelaşi producător, până la excluderea din proces a intermediarilor neautorizaţi, de aceea majoritatea deputaţilor din opoziţie nu au votat proiectul de lege.

Guvernul interimar ar fi identificat 137 de milioane de lei pentru achiziţii de vaccin şi a relatat parlamentarilor că intenţionează să procure, din această sumă, vaccin din diferite surse, în jur de un milion de doze. Astfel, a cerut suport normativ pentru o procedură de achiziţii simplificată. Ca să poată negocia direct cu producătorii, precum şi să organizeze licitaţii pe o cale mai scurtă decât cea prevăzută de lege.

În timpul dezbaterilor parlamentare, deputaţii PAS şi Platformei DA, citaţi de Radio Europa Liberă, au susţinut că problema nu e în dificultatea procedurilor, ci în incapacitatea executivului să negocieze cu producători „de încredere”, iar totul s-ar putea încheia cu un singur ofertant – producătorul rus, o licitaţie mimată şi, în fine, un singur vaccin procurat, Sputnik V, cu şanse mari să fie respins de populaţia care l-ar putea trata cu neîncredere din cauza nerecunoaşterii internaţionale, dar şi pe fundal de neîncredere faţă de vaccinare în general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe