Parlamentul sloven permite poliţiei să închidă graniţa cu Croaţia

Slovenia a adoptat un proiect de lege care permite poliţiei să închidă graniţa cu Croaţia pentru a împiedica imigranţii să pătrundă în ţara care se află la marginea Spaţiului Schengen.
Refugiaţii sunt escortaţi de poliţie prin Dobova, Slovenia, în drum spre o tabără de imigranţi, 22 octombrie 2015. (Jeff J. Mitchell/Getty Images)
Andrei Popescu
27.01.2017

Parlamentarii sloveni au adoptat joi un proiect de lege care va permite poliţiei să închidă graniţa cu Croaţia, cu scopul de a împiedica migranţii să traverseze ţara pentru a ajunge în naţiunile din centrul şi vestul Europei.

Amendamentele la Legea privind Străinii au fost adoptate cu 47 voturi pentru şi 18 voturi contra în parlamentul cu 90 de membri. Cu aceste amendamente adoptate, autorităţile slovene pot respinge migranţii care caută azil la graniţa sloveno-croată dacă numărul acestora creşte pe neaşteptate şi “ameninţă ordinea publică şi securitatea internă” a ţării.

Slovenia a raportat că 500.000 de persoane i-au trecut frontiera în perioada septembrie 2015 – martie 2016, când ţările învecinate şi-au închis frontierele în faţa imigranţilor. Premierul sloven Miro Cerar a declarat că Slovenia - o ţară cu 2 milioane de locuitori - nu poate rezista în faţa unui alt aflux puternic de imigranţi. Dacă va avea loc o altă criză a imigraţiei, guvernul va cere legiuitorilor să aplice amendamentele adoptate joi pentru a închide graniţa pentru cel puţin 6 luni.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat imediat decizia, în condiţiile în care Slovenia este prima ţară în secţiunea principală a Spaţiului Schengen de-a lungul aşa numitei “rute balcanice”. Amnesty Internaţional a declarat că noile amendamente reprezintă un pas serios înapoi pentru drepturile omului în Slovenia.

“Prin închiderea graniţelor în faţa oamenilor disperaţi şi prin nerespectarea obligaţiilor internaţionale, Slovenia păşeşte pe aceeaşi cale precum vecinii săi – Ungaria şi Austria”, a declarat Jelena Sesar, purtătoare de cuvânt a Amnesty Internaţional, făcând referire la legile de protejare a graniţelor ungare şi austriece.

Consiliul Europei, cea mai mare organizaţie pentru drepturile omului din Europa, a cerut săptămâna trecută ca Slovenia să nu oprească imigranţii să îi traverseze teritoriul. “Parlamentarii sloveni ar trebui să respingă amendamentele la Legea privind Străinii, care merg în sens contrar standardelor internaţionale privind drepturile omului şi privind protecţia refugiaţilor, pe care Slovenia este obligată să le respecte”, a declarat în 17 ianuarie Nils Muiznieks, comisar pentru drepturile omului în Consiliul Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor