Parlamentul UE cere Rusiei să elibereze marinarii ucraineni arestaţi “ilegal şi arbitrar”

Steagul Uniunii Europene
Steagul Uniunii Europene (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Parlamentul European a votat cu o majoritate covârşitoare pentru adoptarea unei rezoluţii care cere autorităţilor ruseşti să îi elibereze şi returneze imediat pe “toţi cetăţenii ucraineni arestaţi ilegal şi arbitrar” care se află în Rusia şi în zonele est-ucrainene controlate de separatiştii susţinuţi de Moscova, potrivit RFE/RL.

Rezoluţia, care nu are natură obligatorie, a fost adoptată joi şi a fost susţinută de toate grupurile politice majore.

De asemenea, rezoluţia cere în mod specific eliberarea manifestanţilor paşnici ce au fost arestaţi în 10 iulie în Piaţa Roşie din Moscova şi a celor 24 de marinari ucraineni arestaţi de forţele ruse, împreună cu cele trei nave, în noiembrie 2018 în apropierea Strâmtorii Kerci.

Rezoluţia nou alesului Parlament European cere Rusiei să “publice o listă completă cu prizonierii ţinuţi în teritoriile ucrainene ocupate [de separatişti] în Doneţk şi Lugansk şi să faciliteze contactul cu familiile şi avocaţii lor”.

“Instanţele ruseşti, militare sau civile, nu sunt îndreptăţite să judece fapte comise în afara teritoriului recunoscut pe plan internaţional al Rusiei şi procedurile judiciare în astfel de cazuri nu pot fi privire ca fiind legitime”, mai susţine rezoluţia.

De asemenea, în rezoluţie există propunerea ca Uniunea Europeană să “monitorizeze permanent procesele victimelor persecuţiei politice în Federaţia Rusă şi [peninsula ucraineană] Crimeea ocupată” de ruşi în 2014.

Propunerea cere statelor membre UE să organizeze “misiuni care să implice doctori independenţi” pentru a monitoriza condiţiile de detenţie şi starea sănătăţii “cetăţenilor ucraineni care sunt deţinuţi pe motive politice”.

Sancţiuni împotriva persoanelor “responsabile de detenţia şi judecarea prizonierilor politici” ar trebui de asemenea să fie luate în considerare, mai precizează rezoluţia.